Zaalvoetbalclub FC Tutor vergrootte vrijdagavond zijn kansen op een plaats in de play-offs door de nummer twee van de hoofdklasse, Watergras, met 6-3 te verslaan en daarmee brutaalweg te passeren op de ranglijst.
Tot de 3-3 ging de strijd gelijk op. “Daarna scoorden we tweemaal binnen drie minuten en was de wedstrijd beslist”, aldus Leon Hietbrink, die als aanvaller zelf niet tot scoren kwam.
Weinig scoren deed ook tennisser Lennert van der Linden. Maar de civiele-techniekstudent beleefde wel een zeer bijzondere ervaring. Vrijdag in de vooravond hoorde hij ineens dat hij de volgende dag mee kon doen aan het kwalificatietoernooi van het prestigieuze ABN/AMRO World Tennis Tournament in het Rotterdamse Ahoy. Leuke verrassing, maar geen ideale voorbereiding: “Ik ging een beetje gestrest de baan op, maar was mijn zenuwen gelukkig snel de baas.” Dat voorkwam niet dat de Tsjech Jan Hajek (nummer 145 op de wereldrankinglijst) de net buiten de internationale top-1000 vallende TU-student met tweemaal 6-1 van de baan sloeg. “Ik speelde niet goed genoeg om het hem lastig te maken.”
Van der Linden was onder de indruk van de algehele ambiance. “Het was mijn eerste wedstrijd op zo’n niveau, het hoogste niveau dat je kunt bereiken onder de grand slams. Een hele eer om daar te spelen. Van kinds af aan ben ik daar wezen kijken. Dan is het heel apart als je daar ineens op de baan loopt en ook nog mag spelen. Er was best veel publiek. Achter de schermen zit je ineens met topspelers te lunchen.”
Een bijzondere ervaring had ook de deelname aan de Elfstedentocht voor de Delftse student Janbert Aarnink moeten worden. Als ingelotene stortte hij zich vorige week enthousiast op een degelijke voorbereiding. “Ik zat woensdag bij mijn tante in Groningen, toen ik hoorde dat het niet doorging. Ik wilde van daaruit donderdag het elfstedenparkoers gaan verkennen. Ik baalde natuurlijk, maar ik heb nog wat mooie tochten kunnen rijden. Het echte balen kwam pas toen ik zondagavond thuiskwam.”
Verschillende leden van studentenschaatsclub ELS namen vrijdagavond de trein naar Amsterdam om zich op het ijs van de Prinsengracht te mengen in de strijd om het in alle haast georganiseerde NSK kortebaan. Tussen de ruim tachtig deelnemers wist Tjerk Bakker zich als enige Delftse afgevaardigde te plaatsen voor de laatste zestien. In de afvalraces lag hij er na één ronde alsnog uit.
Blij met concurrent
Oras is blij met de nieuwe studentenpartij van Thijs Durieux en Jeroen Röhner. “Belangrijk is dat er meerdere partijen zijn en ze het niet voor de vorm doen”, zeggen Niek van der Leer en Caroline Streng. Er komt inhoudelijke strijd en meer studenten zullen zich vertegenwoordigd voelen in de studentenraad. “We zijn ook blij dat ze zeggen een ander perspectief te hebben en scherpe keuzes te maken.” De nieuwe partij benadrukt onderwijskwaliteit en studeerbaarheid. Oras ziet drie gelijkwaardige pijlers: onderwijs, faciliteiten en ontplooiing. De campagnetijd wordt interessanter. “Samen kunnen we de betrokkenheid van studenten vergroten. En iedere partij moet zijn standpunten zo eerlijk en duidelijk mogelijk uitdragen.” Streng en Van der Leer verwachten dat de nieuwe partij twee à drie zetels haalt. ‘Omdat ze geen tegenpartij zijn’ verwacht Oras een goede samenwerking. “We kunnen vooraf over standpunten praten. Naar het college van bestuur kom je dan geloofwaardiger over.”
Onrust
De universiteit heeft geen actief beleid als het gaat om hoe om te gaan met relaties in landen waar het onrustig is, zoals nu in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Volgens collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg is de universiteit er voor onderzoek, onderwijs en valorisatie. “Dat doen we natuurlijk ook internationaal en dat brengt ons in contact met veel individuen, onderzoekers en studenten, in landen die anders zijn dan Nederland.” De TU Delft heeft volgens Van den Berg niet heel veel connecties in die regio’s. “Hoe relaties zich ontwikkelen, hangt af van de samenwerking die wetenschappers zoeken.” Op de vraag hoe hij aankijkt tegen zaken doen met niet-democratische landen antwoordt hij: “Als de Nederlandse overheid het doet, waarom wij dan niet? De universiteit is een theater van debat, maar wij nemen geen positie in in de buitenlandse politiek.” Van den Berg wijst op China, waar hij tussen 2005 en 2008 ambassadeur was. “We werken daar veel samen. Dat is ook een communicatiekanaal.”
Bereikbaarheid
De bereikbaarheid van de campus wordt vanaf vrijdag beter. De Michiel de Ruyterweg wordt tussen het Mijnbouwplein en de Julianalaan in de richting van de campus opengesteld voor auto’s. Fietsen konden er al rijden. Die dag kan al het verkeer ook weer ongehinderd in beide richtingen door de Julianalaan. Gemotoriseerd verkeer tussen de Rotterdamseweg en de Schoemakerstraat kan tussen vrijdag en 6 april niet over de Jaffalaan. Die laan wordt vanwege de werkzaamheden voor onder meer riolering bij de Michiel de Ruyterweg afgesloten.
Private Space
De jaarlijkse Kriminele van sociëteit Phoenix maakt dit jaar dance4 life blij. In drie dagen – woensdag, donderdag en vrijdag – komen ongeveer 4500 studenten feesten. Voor elke bezoeker geeft Phoenix een euro aan het wereldwijde jongereninitiatief tegen verspreiding van hiv en aids. Er zijn gratis condooms voor de verklede feestgangers en de barren hebben een dance4life-thema. Voor vrijdag zijn de kaarten al uitverkocht.
Studieplekken
Studeren op de vereniging. Bij Virgiel kon het al in de bibliotheek, maar de studentenvereniging bouwt nu één van haar vergaderruimtes om tot een studieruimte met twintig flexplekken met computer. Commissaris extern Karen Keenan denkt dat er vraag is naar studieplekken, ‘omdat de UB de laatste jaren overvol zit’. “Studenten zijn op zoek naar nieuwe plekken, in een sociale omgeving.” Het initiatief past volgens Keenan in een tijd waarin kabinet en universiteit het langstuderen willen aanpakken. “Dit toont aan dat wij ook binnen de vereniging nadenken over maatregelen waardoor het combineren van studie en verenigingsleven nog verder zou kunnen worden verbeterd.” Ze tekent daarbij wel aan dat Virgiel geen studievereniging moet worden. “Wij bieden juist extra-curriculaire activiteiten. De TU heeft gelukkig aangegeven ontplooiing buiten de studie belangrijk te vinden. Het is fijn om te weten dat we dezelfde belangen hebben.” De nieuwe flexplekken zijn eind april klaar.
IBM-truck
Tijdens de tournee langs 24 universiteiten stopt de IBM Smarter Skills truck aanstaande vrijdag voor de EWI-toren. Daar kunnen studenten van elektrotechniek, wiskunde en informatica kennismaken met demo’s over serious gaming, gebarentaal en het internet der dingen. IBM gaat er van uit dat informatisering de wereld mooier, slimmer en schoner kan maken. In diverse zalen van het EWI-gebouw vinden hierover lezingen en discussies plaats.
Comments are closed.