Campus

Sport – Delta 3

De weergoden hadden goed hun best gedaan om de ideale omstandigheden te scheppen bij het zondag verreden clubkampioenschap cross van WTOS. Het uitgezette parkoers van bijna twee kilometer in het bos achter Ikea was ‘lekker baggerig en goed smerig’, in de woorden van voorzitter Tim Hogervorst.

“Er was nog net even een lekker buitje overheen gegaan.” Het aantal deelnemers (elf) viel de organisatie wel tegen. Ongeveer een uur duurde de strijd die uit acht rondjes bestond. Voorin ontspon zich een spannend gevecht tussen Lennart Weerts en Ton Verbon. Pas in de laatste ronde besliste de eerste dit duel in zijn voordeel. De rest van het veld lag in die eindfase ver uit elkaar. Volgens Hogervorst werd door sommige deelnemers op legale wijze gebruik gemaakt van afsnijmogelijkheden: “Het parkoers liet ruimte aan creativiteit, zullen we maar zeggen, tot ergernis van andere renners.”Een ander fenomeen waarbij de deelnemers juist onder zware (weers)omstandigheden opbloeien is de survivalsport. ‘Een survivalrunatleet is een getrainde sportman die er niet voor terugdeinst om ook ‘s winters het koude water te trotseren.’ Aldus de definitie van de organisatie van de zondag gehouden survivalrun, een soort hardloopwedstrijd met hindernissen, in Westerbork. Sport voor stoere avonturiers dus. Aan het onderdeel NK Ruc (runner-up circuit) deed ook Joris Domhof van het Delftse SBV Slopend mee. In het ruime deelnemersveld eindigde de student als zevende door het van 44 hindernissen voorziene parkoers af te leggen in 1 uur, 29 minuten en 36 seconden, ruim zes minuten achter winnaar Ronny Wantia uit Neede. Recreant-runner Ahmed Taspinar van Slopend bleek de doorzetter van de dag. Ondanks een pijnlijke misgreep halverwege, waarbij zijn pink uit de kom schoot, ging hij door als een ware bikkel. “Hij finishte als allerlaatste”, aldus clubgenoot Jurjen Kamphuis, “maar had wél alle hindernissen gehaald, iets wat maar 37 van de 75 recreanten konden zeggen.”Om bij bikkels te blijven: het damesvijftiental van SRC Thor is theoretisch nog in de race voor de play-offs van de ereklasse, waarin de vier hoogst genoteerde rugbyteams strijden om de landstitel. De Delftse vrouwen wonnen in hun voorlaatste wedstrijd in Nijmegen knap bij NRC The Wasps, maar de zege (14-10) was niet groot genoeg voor (hoognodige) bonuspunten. Grootste concurrent voor de felbegeerde vierde plaats is RC The Bassets dat verrassend won bij AAC en als enige nog twee duels voor de boeg heeft.

Dat zegt de branchevereniging voor private opleiders. De Nederlandse Raad voor Training en Opleiding vindt daarom dat de overheid de deeltijdopleidingen aan private aanbieders moet toewijzen. Bekostigde instellingen kunnen zich dan helemaal richten op het opleiden van jongeren. Terwijl de private instellingen door middel van ‘maatwerk’ bijscholing aan werkenden kunnen leveren.

Discussie
Volgens de vereniging van hogescholen, HBO-raad, is het te vroeg voor deze ‘verdelingsdiscussie’. Ze vindt dat er in Nederland veel te weinig deeltijdonderwijs wordt aangeboden. “In het kader van ‘leven lang leren’ moet het aanbod eerst omhoog. Deeltijdstudenten zijn vaak stapelaars die via een omweg een hogeronderwijsdiploma halen. Dat moet gestimuleerd worden”, zegt een woordvoerder. ‘Bovendien is het maar de vraag of de berekening van de NRTO daadwerkelijk een half miljard oplevert.”

Universiteitenvereniging VSNU kon niet reageren.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.