Campus

Sport

Eigenlijk was hekkensluiter DSR-C na een verblijf van één seizoen alweer gedegradeerd uit de hoogste landelijke rugbyafdeling. Omdat de kampioen van de eerste divisie, Waterland, geen gebruik maakt van haar promotierecht, kregen de Delftse rugbyers onverwacht een laatste kans op behoud van het ereklasseschap in de schoot geworpen.

In een tweeluik met The Bassets, de nummer twee uit de eerste divisie, strijdt DSR-C om één plaats op het hoogste niveau. Vorige week woensdag eindigde het ‘thuisduel’ op sportpark Biesland in een nipte nederlaag. Vlak voor het einde kwam DSR-C via een try wel van 15-22 op 20-22, maar de conversie die de ploegen op gelijke hoogte had kunnen brengen werd gemist. “We hebben verzaakt om voldoende te scoren, waardoor wij hen in de wedstrijd hielden”, verklaarde hooker Coen van Gorkum. Zondag is de terugwedstrijd in Sassenheim. “Het wordt een lastige taak, maar er zijn zeker kansen om te winnen.”
De dames van Thor zijn inmiddels zeker van lijfsbehoud. Na in de uitwedstrijd al met 58-0 korte metten te hebben gemaakt met URC, werden de Utrechtse rugbysters zondag in Delft met 98-0 nog eens flink de oren gewassen. Fanny Ruter: “We hebben gespeeld zoals wij graag wilden spelen, langs de buitenkant gebruik maken van onze snelheid.” Bij die tactiek werd het Delftse vijftiental geholpen door het feit dat de tegenstander slechts met dertien speelsters in het veld stond. Hoewel de 12-voudige landskampioen pas op het allerlaatst degradatie wist te voorkomen, ziet Ruter reële mogelijkheden om komend seizoen als vanouds weer voor de landstitel te gaan. “We hebben het grootste deel van de competitie onze vier sevens-internationals gemist. Toen die er weer bij waren hebben we door de nummer vier te verslaan, laten zien wat we werkelijk kunnen.”
Ook voor DSHC dreigde lange tijd degradatie. De hockeyers hebben zich na de winterstop echter opgewerkt tot boven de ‘rode streep’. Tegen Cartouche werd zondag op het sportcentrum de voor de pauze opgelopen achterstand (0-1) halverwege de tweede helft gelijkgetrokken door Daan Bogaerdt. Gezien de hoeveelheid afwezige basisspelers kon de doelpuntenmaker leven met het ene wedstrijdpunt: “Als je met zo’n gehavende ploeg toch nog een punt pakt, kun je tevreden zijn.” Met nog vier duels voor de boeg en vijf en zes punten voorsprong op de ploegen onder de degradatiestreep vertrouwt Bogaerdt op handhaving: “We hebben een vrij makkelijk programma. Dat moet lukken.”
Voorafgaand aan het herenduel zette de damesploeg van DSHC een belangrijke stap op weg naar promotie en daarmee terugkeer naar de eerste klasse. Door een 2-0 zege op naaste belager Hudito staan de studentes nog steviger op de tweede plaats.
Tot slot, nieuw in het aanbod van volleybalvereniging Punch: beachvolleytrainingen. Vanaf mei. Zie www.punch.nl/beach.

Terwijl dj Mr. Wix in de Glazen Balzaal van Nemo zijn plaatjes draait, verdringt in een hoek van de dansvloer een groepje dames zich voor de stand van Axel Brink. Ze proberen een pen en een velletje papier te pakken te krijgen, want Brink, onderzoeker kunstmatige intelligentie aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet aan handschriftanalyse en dat spreekt tot de verbeelding. “Met behulp van een computerprogrammaatje analyseren we de handschriften en vergelijken we ze met andere handschriften in onze database”, licht de promovendus toe. “De computer herkent onder meer de hoek waaronder letters geschreven worden, de lengte van de pootjes van de letters en de hoekigheid ervan.” Normaal gesproken wordt deze techniek gebruikt door forensisch onderzoekers om bijvoorbeeld de identiteit van de schrijver van een zelfmoordbriefje te achterhalen, maar tijdens ‘Discovery08’ kunnen bezoekers testen in hoeverre hun handschrift lijkt op dat van Elvis Presley, Albert Einstein of Bas Haring. Einstein is het meest in trek. 

Met deze derde editie van ‘Discovery’ probeert de organisatie, stichting Very Disco, een breed uitgaanspubliek te bereiken. Projectleider Arne Bakker, zelf afgestudeerd celbioloog, is enthousiast: “We hadden vijftienhonderd mensen verwacht en ik geloof dat we daar nu al bijna overheen zitten. We wilden dat er deze keer ook mensen van buiten het wetenschappelijke circuit kwamen. Het lijkt erop dat dat goed gelukt is.”

Volgens Bakker biedt ‘Discovery08’ een unieke combinatie van uitgaan en inhoud. “We willen in eerste instantie gewoon een leuk feest organiseren. Daarnaast willen we mensen in contact brengen met de wetenschap. Het is daarbij niet de bedoeling om proefjes te laten zien die al jarenlang op alle open dagen gedaan worden. Nee, wat hier te zien is, is verrassend, creatief en actueel. Daar hebben we heel streng op geselecteerd.”
Buiten het feestgedruis van de Glazen Balzaal, brengen andere wetenschappers in een rustiger sfeer hun onderzoek onder de aandacht. Lexicologe Vivien Waszink legt uit hoe je kunt bepalen of de woorden ‘swaffelkoning’, ‘poldermoskee’ en ‘curlingouder’ al dan niet in het woordenboek moeten komen; de Delftse bouwers van de Delfly laten hun ‘micro-ornithopter’ rondjes vliegen boven de bezoekers en onderzoekers van Philips tonen de kwaliteiten van hun nieuwste 3D-tv’s. 

Het publiek kan ook zelf op onderzoek uit in het museum. Sommigen moeten even hun gêne overwinnen, maar hoe later het wordt, hoe meer bezoekers het aandurven om de proefopstellingen van Nemo uit te proberen. Hier stropen enkele stoere mannen de mouwen op om een ministuwdam te bouwen in een bergrivier. Daar probeert een meisje zich samen met haar vriend in een levensgrote zeepbel op te sluiten.
Twee jonge vrouwen in minirok en glittertop staan gebogen over één van de opstellingen. Ze proberen met één touwtje zo’n twintig houten blokjes met elkaar te verbinden. Op de vraag of zij ‘de kick van het nieuwe dingen ontdekken’ al beleefd hebben, antwoordt de één: “Nee, niet echt, maar we zijn er ook nog maar net. We wilden vanavond uit en zagen in zo’n krantje dat hier een feest was. Er komen leuke dj’s, dus ik denk dat het wel gezellig wordt.” 

“Maar dit is ook best wel grappig”, zegt de ander. “Die blokjes zijn huisjes en wij zijn het elektriciteitsbedrijf. Wij moeten al die huisjes zo efficiënt mogelijk aansluiten op het elektriciteitsnetwerk. Ik geloof dat we goed bezig zijn. Misschien houden we zelfs nog wat kabel over!” 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.