Campus

Sport

Judoka Karin van Dijk lijkt geheel hersteld van haar zware knieblessure, een gescheurde kruisband. Eind januari trad zij in haar gewichtsklasse tot 78 kilo aan op de Open Belgische kampioenschappen, voornamelijk om wedstrijdritme op te doen.

“Dat was mijn eerste toernooi zonder angst in mijn knieën”, aldus de bouwkundestudente. “Zware loting en een beetje pech”, luidde haar verklaring voor de toch wat tegenvallende zevende plaats. Afgelopen zondag had zij tijdens een wereldbekerwedstrijd in Boedapest aan haar Portugese opponent eveneens een zware klus. “Vorige keer verloor ik heel snel van haar. De eerste minuten gingen nu beter, maar zij herstelde zich en won omdat ik een foutje maakte.” Omdat er geen herkansingpartijen waren, was voor van Dijk het toernooi meteen afgelopen. Ze richt haar pijlen nu op de wereldbekerwedstrijd in Warschau, op 27 februari: “Daar wil ik een paar ronden verder komen, richting de medailles.”
Op een andere mat, in Nijmegen, werkte een elftal leden van studententurnvereniging Pegasus zich in het zweet voor de individuele prijzen. Twee van hen slaagden erin om als winnaar terug te keren naar Delft. Jochem Kempe was de beste op niveau 3, Bianca Willems werd eerste op niveau 4. Beiden mogen op het komende NSK in april op een hoger niveau uitkomen.
Leden van schermvereniging DFC waren het voorbije weekend zelfs op twee fronten actief. Luchtvaart- en ruimtevaarttechniekstudent Nico Speelman behaalde op een internationaal satelliettoernooi in het Zweedse örebrö een twaalfde plaats. De Nederlandse schermkampioen op de sabel was niet ontevreden, maar betreurde zijn gemiste kans om tot de laatste acht door te dringen. Op het matig bezette Donar-toernooi in Groningen troffen de sabreurs Rik Adema en Jiri ten Cate elkaar in de halve finale. De laatste moest genoegen nemen met de derde plaats, nadat hij was verschalkt door zijn clubgenoot die ook de finale wist te winnen. Koen van den Boogaart was zeer tevreden over zijn achtste plaats in het veel sterker bezette degen-toernooi: “Ik ben nog maar anderhalf jaar bezig. Mijn tegenstander bij de laatste zestien was een oude rot. Die partij ging erg goed, ik won.” Voor de betrekkelijke nieuweling is het erg belangrijk om zijn eigen vooruitgang te meten. “Ik heb namelijk ambitie gekregen en die ambitie werpt zijn vruchten af.” Bij de laatste acht bleek de Haagse ex-Olympiër Stephane Ganeff vervolgens nog een maatje te groot voor Van den Boogaart. Op zaterdag 28 februari organiseert DFC op het sportcentrum het Delftsetegeltjestoernooi. Van den Boogaart: “Een internationaal toernooi, want er heeft zich in elk geval al één Belg aangemeld.”
Eveneens aanstaande is het NSK cross voor hardlopers. De afdeling Delvers van De Koplopers neemt de organisatie van dit zaterdag geplande evenement op zich. Het ‘spike-vriendelijke’ parcours is uitgezet in de Delftse Hout.  

www.delvers.tudelft.nl/nskcross2010
www.delftsetegeltjestoernooi.nl

 Hoeneveld, werkzaam als arbo- en milieudeskundige op de afdeling P&O van de TU, bedacht een speciale website waarop een onderzoeker die met stoffen gaat experimenteren bepaalde vragen moet beantwoorden. Reden voor zijn initiatief is dat onderzoekers van de TU regelmatig werken met verschillende stoffen die gevaar kunnen opleveren. Om gevaar uit te sluiten, moeten onderzoekers vooraf de eigenschappen van de stoffen bekijken, maar regelmatig wordt de veiligheidsbijsluiter die bij de stoffen zit genegeerd.

Via de vragen op de site wordt de onderzoeker gedwongen na te denken over mogelijke risico’s en hoe die zijn te beperken. De site geeft tips en aanbevelingen, maar de onderzoeker moet zelf een oplossing bedenken.

De Nederlandse jury, die Hoenevelds aanpak nomineerde voor de Europese competitie, prees het idee omdat ruimschoots voor het daadwerkelijk gebruik van de stoffen risico’s worden beoordeeld en omdat naast medewerkers ook studenten betrokken worden bij de veiligheidsrapportage. Het idee is bovendien breed toepasbaar bij universiteiten en afdelingen research en development.

De Good Practise Awards zijn een initiatief van het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk en onderdeel van de twee jaar durende Europese campagne ‘Een gezonde werkplek’. Doel van die campagne is het bevorderen van een geïntegreerde aanpak van risicobeoordeling.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.