Campus

Soda voor een coole vriend

Dacht jij dat je de alledaagse dingen wel onder de knie had? Lars en HP verbeteren de techniek van alles en niets uit het studentenleven.

Leve de koelkast! Altijd koud bier! Weinig apparaten hebben ons meer gemak gebracht. Geen keuken zonder het apparaat dat er altijd om schreeuwt gevuld te worden. Bier, vers vlees en groenten – hij lijkt er nooit genoeg van te hebben. Wel moeten we hem goed gebruiken, anders is het eerder een geurkast dan een koelkast.

Of is het nu een ijskast? Voordat de Amerikaanse Jacob Perkins in 1834 zijn koelmachine uitvond was het nog daadwerkelijk een ijskast: een kast waarin eens per week grote blokken ijs werden geschoven om de boel koel te houden. Perkins heeft ervoor gezorgd dat wij onze spullen kunnen koelen zoals we dat nu gewend zijn.

Het geheim van de moderne koelkast is het verdampen van gas. Want bij verdamping van gas wordt warmte onttrokken uit de omgeving. De ontstane damp wordt daarna aan de achterkant van de koelkast weer samengeperst, waar weer warmte ontstaat. En daarna begint het weer van voor af aan. Vroeger, toen we gaten in de ozonlaag nog mooi vonden, gebruikte we gassen als ammoniak of CFK’s, tegenwoordig gebruiken we freon R-134 of propaan.

Bijna de helft van al het voedsel dat we naar binnen schuiven komt uit onze coole vriend. Tenminste, dat is bij de gemiddelde Nederlander het geval, wij studenten mogen al blij zijn als er bier en een restje oude kaas in ligt. De inhoud van de koelkast zegt over het algemeen veel over de eigenaar. Liggen er bier, knoflooksaus en in het vriesvak twee pizza’s, dan hebben we vrijwel zeker met een gelukkig midlifecrisisgezin te maken.

De koelkast is niet alleen om te koelen, ook blijft alles er lekker vers in. Bijna alles, want tropische groenten kunnen onze koelkasten niet waarderen. Tomaat, komkommer, augurken, paprika en aubergine bederven juist sneller in ons koelkastklimaat.

Wel houden eieren het gekoeld langer uit dan in de keukenkast. Ze blijven er rustig vier weken eetbaar. Pas alleen op met je stuk oude kaas: eieren hebben ruim zeventienduizend poreuze openingen in hun schil. Hiermee zijn ze een soort geursponsen, en nemen ze de smaak van kaas in zich op. Diezelfde oude kaas kan er samen met openstaande potten en pakken voor zorgen, dat onze koelkast bij openen een geurexplosie veroorzaakt. Om deze nare luchtjes tegen te gaan, kunnen we natuurlijk de koelkast goed bijhouden, netjes opruimen en wekelijks schoonmaken. Makkelijker is het om ergens in de koelkast een kopje soda te plaatsen. Dat zorgt ervoor dat bij het openen van de koelkast niet meteen de hele inhoud op je af komt.

En mocht er trouwens inmiddels op dat restje kaas wat schimmel zitten; geen paniek! Als je de kaas tot 1 centimeter onder schimmel wegsnijdt is het nog prima te eten.

Lars en HP

(Foto: Lars en HP)

Leve de koelkast! Altijd koud bier! Weinig apparaten hebben ons meer gemak gebracht. Geen keuken zonder het apparaat dat er altijd om schreeuwt gevuld te worden. Bier, vers vlees en groenten – hij lijkt er nooit genoeg van te hebben. Wel moeten we hem goed gebruiken, anders is het eerder een geurkast dan een koelkast.

Of is het nu een ijskast? Voordat de Amerikaanse Jacob Perkins in 1834 zijn koelmachine uitvond was het nog daadwerkelijk een ijskast: een kast waarin eens per week grote blokken ijs werden geschoven om de boel koel te houden. Perkins heeft ervoor gezorgd dat wij onze spullen kunnen koelen zoals we dat nu gewend zijn.

Het geheim van de moderne koelkast is het verdampen van gas. Want bij verdamping van gas wordt warmte onttrokken uit de omgeving. De ontstane damp wordt daarna aan de achterkant van de koelkast weer samengeperst, waar weer warmte ontstaat. En daarna begint het weer van voor af aan. Vroeger, toen we gaten in de ozonlaag nog mooi vonden, gebruikte we gassen als ammoniak of CFK’s, tegenwoordig gebruiken we freon R-134 of propaan.

Bijna de helft van al het voedsel dat we naar binnen schuiven komt uit onze coole vriend. Tenminste, dat is bij de gemiddelde Nederlander het geval, wij studenten mogen al blij zijn als er bier en een restje oude kaas in ligt. De inhoud van de koelkast zegt over het algemeen veel over de eigenaar. Liggen er bier, knoflooksaus en in het vriesvak twee pizza’s, dan hebben we vrijwel zeker met een gelukkig midlifecrisisgezin te maken.

De koelkast is niet alleen om te koelen, ook blijft alles er lekker vers in. Bijna alles, want tropische groenten kunnen onze koelkasten niet waarderen. Tomaat, komkommer, augurken, paprika en aubergine bederven juist sneller in ons koelkastklimaat.

Wel houden eieren het gekoeld langer uit dan in de keukenkast. Ze blijven er rustig vier weken eetbaar. Pas alleen op met je stuk oude kaas: eieren hebben ruim zeventienduizend poreuze openingen in hun schil. Hiermee zijn ze een soort geursponsen, en nemen ze de smaak van kaas in zich op. Diezelfde oude kaas kan er samen met openstaande potten en pakken voor zorgen, dat onze koelkast bij openen een geurexplosie veroorzaakt. Om deze nare luchtjes tegen te gaan, kunnen we natuurlijk de koelkast goed bijhouden, netjes opruimen en wekelijks schoonmaken. Makkelijker is het om ergens in de koelkast een kopje soda te plaatsen. Dat zorgt ervoor dat bij het openen van de koelkast niet meteen de hele inhoud op je af komt.

En mocht er trouwens inmiddels op dat restje kaas wat schimmel zitten; geen paniek! Als je de kaas tot 1 centimeter onder schimmel wegsnijdt is het nog prima te eten.

Lars en HP

(Foto: Lars en HP)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.