Onderwijs

Snellere roeiboten

Arnoud Greidanus deed literatuuronderzoek naar de invloed van coatings en oppervlaktebehandeling op de vermindering van weerstand bij wedstrijdroeiboten. Concluderend acht hij een winst van zo’n vijf seconden mogelijk op een race van twee kilometer.

 “Ik heb uitgezocht of de kennis die binnen de chemie en de scheepvaart aanwezig is, kan worden toegepast op wedstrijdboten”, zegt de student chemische technologie, en toproeier. “De eindconclusie is dat er wellicht een grote stap is te maken voor roeien.”

Greidanus, wereldkampioen met de lichte acht in 2007 en Olympisch reserve in China in 2008, werd getriggerd door het befaamde ‘wier-verhaal’. De dramatisch verlopen race van de Holland Vier op de Spelen in China, die een stuk wier aan hun roertje hadden hangen en daardoor een finaleplaats misliepen.

“Ik verbaasde mij nogal over dat wierverhaal, heb het wrijvingscoëfficient bekeken en berekeningen gemaakt. Daaruit concludeer ik dat het goed mogelijk zou zijn -ik zeg niet dat het zo is- dat een stuk wier van veertig bij 2,5 centimeter die onbegrijpelijke vertraging van achteneenhalve seconde heeft opgeleverd.”

Eerder boekten (Nederlandse) schaatsers successen door zogenaamde strippen op de mouwen van de schaatspakken. “Met die strippen, of rip-ups, wordt de luchtstroming geleid. Dat is begonnen bij de Nasa, dertig jaar geleden. Halverwege de jaren tachtig zijn een paar folies met van die ribbels toegepast. Daarmee viel veel winst te behalen op het gebied van stromingsturbulentie. Een vliegtuig kon harder gaan met minder brandstof. Toen is de stap qua technologisch onderzoek naar de sport gemaakt.”

Instituten als NOC*NSF en InnoSportNL –afdeling ‘wetenschappelijke ondersteuning van topsport’- zijn, met de Olympische Spelen van 2012 in Londen voor ogen, geïnteresseerd in mogelijk toepasbare technologische ontwikkelingen en nieuwe wetenschappelijke kennis. “Ik heb een goed beginpunt neergelegd. Daarna kan er om de tafel gezeten worden om mogelijke vervolgstappen te bespreken.”

Voor meeluisterende concurrentie is Greidanus niet bang: “Misschien dat een of andere roeier of coach uit het buitenland hier lucht van krijgt. Maar de Nederlandse onderzoekinstanties die het interessant vinden zullen er discreet mee omgaan.”

Presentatie Next generation rowing boats?, door Arnoud Greidanus.
28 april, 9.30 uur; zaal F, faculteit 3mE.

If you’d like to comment on anything appearing on the English Page or on a university-related matter, or if you have a question or suggestion for us, send your emails to d.mcmullin@tudelft.nl. We welcome all feedback from our readers. Letters intended for publication should include your name and be no longer than 350 words. This edition of Delta is also available online at www.delta.tudelft.nl, where you can also access the English Page archive.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.