Hoe duurzaam is een kantoor als het verderop leegstand veroorzaakt? In een lunchlezing liet Mark Plaisier studenten civiele techniek nadenken over duurzaamheid in de bouw.
‘Eindelijk een lezing over duurzaamheid die niet stoffig was’, vond een van de studenten op weg naar het broodje dat de toehoorders in het vooruitzicht was gesteld. Gezelschap Practische Studie kent zijn pappenheimers en weet hoe je studenten naar een lezing krijgt.
Als directeur van GreenStep bv, een samenwerking tussen bouwer Dura Vermeer en installatiebedrijf Unica, geldt Plaisier als specialist in het renoveren van kantoorpanden.
Nederland kent de hoogste kantoorleegstand in Europa, meldde NRC vorig jaar. Begin 2013 stond gemiddeld vijftien procent van alle kantoren leeg. Dat bleek uit onderzoek van Universiteit Twente, Vrije Universiteit Amsterdam en StedenbaanPlus, een programma voor openbaar vervoer in de Randstad. Achterliggende factoren zijn de achterblijvende economie, vergrijzing en flexibelere arbeidsverhoudingen.
Ieder nieuw kantoorpand, hoe duurzaam ook, veroorzaakt elders meer leegstand, stelt Plaisier. Hoe duurzaam is dat? Aan het spectrum aan duurzaamheidskenmerken voor gebouwen ontbreekt een belangrijke factor, namelijk de legitimiteit of de noodzaak van het nieuwe gebouw.
Het is vreemd dat te horen uit de mond van een bouwondernemer, geeft ook Plaisier toe. Toch gaan de gesprekken er op de zaak wel over. Men is het er volgens hem intern vaak over eens dat renovatie van bestaande kantoren uit oogpunt van duurzaamheid veel beter is. Denk alleen maar aan de CO2-voetafdruk van het gebruikte beton. Maar de klant wil graag nieuwbouw.
Renovatie van een leegstaand pand is financieel lastig omdat het investering vereist in een object waarvan de waarde met de dag zakt. Maar volgens Plaisier spelen andere factoren mee dan alleen de kosten. Bedrijven die in een bestaand pand trekken, maken daarmee een gematigde en duurzame indruk. Denk aan de ING bank die onlangs de glazen schoen aan de A10 verruilde voor de Haagse Poort in Den Haag.
Plaisier denkt dat de tijd niet ver meer is dat investeerders eerst een oud kantoorpand opkopen en slopen alvorens tot nieuwbouw over te gaan. Zo wordt de leegstand in elk geval niet groter.
De lezing van Plaisier, georganiseerd door de studievereniging Practische Studie, fungeerde als opmaat voor het symposium op 2 december over het bouwen van stadions.
Comments are closed.