Kort

Simulaties energieverbruik aangescherpt

Simulaties die het energieverbruik van woningen voorspellen, kloppen vaak helemaal niet. Dat concludeert dr. Paula van den Brom (Bouwkunde) in haar proefschrift. Van den Brom analyseerde werkelijk en theoretisch energiegebruik in meer dan een miljoen woningen en ontwikkelde een kalibratiemethode om de modellen te verbeteren.


Zo kunnen twee woningen allebei een energielabel A hebben, maar in de praktijk toch een totaal verschillend energieverbruik hebben. Het gedrag van bewoners speelt een belangrijke rol. Door lang douchen schiet je energieverbruik bijvoorbeeld omhoog.

In haar analyse geeft Van den Brom aandacht aan de uitschieters: de tien procent huizen met het hoogste en met het laagste energiegebruik. Verder zoomt ze in op het energiegebruik voor en na een renovatie. Bijzondere aandacht is er voor 90 duizend woningen waarin dezelfde bewoners na renovatie terugkeerden. Dat sluit de invloed van bewonersgedrag zoveel mogelijk uit. 


Oudere woningen vallen binnen een energielabel relatief vaak in de categorie met het hoogste energieverbruik, ook na renovatie. Kennelijk is het toch moeilijk om woningen met renovatiemaatregelen op nieuwbouwniveau te brengen.

Redacteur Tomas van Dijk

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

tomas.vandijk@tudelft.nl

Comments are closed.