Buiten de campus

Scientist Rebellion blokkeert privéjets

Tien wetenschappers hebben dinsdagochtend 14 februari 2023 een privéjet-terminal van luchthaven Schiphol geblokkeerd. Ze demonstreerden tegen de hoge uitstoot van de vliegtuigen. (Foto: HOP)

De demonstranten, wetenschappers van verschillende universiteiten, hadden zichzelf vastgeketend aan hun fietsen toen ze dinsdagochtend door de politie werden gearresteerd. De actie maakte deel uit van de internationale campagne Make Them Pay. Er waren negentien vergelijkbare acties in twaalf landen.

Marthe Wens, universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, was een van de actievoerders. Ze vindt het “onaanvaardbaar dat de superrijken de hele wereld rond blijven vliegen terwijl miljoenen nu al lijden onder rampzalige gevolgen van klimaatverandering”.

Privéjets stoten veel meer uit dan normale passagiersvliegtuigen en volgens Scientist Rebellion neemt het gebruik ervan op korte vluchten vanuit Nederland toe. Parijs en Londen – beide goed bereikbaar per trein – zouden de populairste bestemmingen zijn. (HOP, PvT)

 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.