Campus

Rotterdams corps houdt eigen wervingsweek. En Delft?

Het Rotterdamse studentencorps mag in augustus niet meedoen aan de zogeheten Eurekaweek en houdt zijn eigen introductieweek voor nieuwe studenten. Hoe zit dat in Delft?

Leden van het Delftse corps tijdens de OWee-parade in 2017. (Foto: OWee Mediacommissie)

Enige bravoure kun je de corpsleden niet ontzeggen. Ze zijn eigenaar van de website Eurekaweek.nl, de naam van een week waar ze niet aan meedoen, meldt Erasmus Magazine. De vereniging is geschorst wegens misstanden in de ontgroening.


De introductieweek, waarin studentenverenigingen en andere clubs zich presenteren aan de nieuwe studenten, heet bij de Erasmus Universiteit Rotterdam de Eurekaweek. In de boekjes en op de website van deze Eurekaweek staat niets over het corps. De vereniging mag geen leden werven of feestjes houden in de buurt van de officiële introductiefestiviteiten. Daar zijn afspraken over gemaakt.


Maar een eigen introductie mag natuurlijk wel. Er zijn feesten en activiteiten en eerstejaars studenten mogen blijven logeren. Het overlapt met het programma van de Eurekaweek.


De schorsing volgde op onthullingen van televisieprogramma Rambam, al was daar ook enige kritiek op: klopte het allemaal wat de undercover-feuten beweerden? Maar toenmalig rector Huib Pols van de Erasmus Universiteit Rotterdam had er genoeg van en verbrak de banden met het corps.


Delfts corps

In Delft mag het Delftsch Studenten Corps (DSC) zich tijdens de komende ontvangstweek (OWee) niet presenteren op de informatiemarkt en de parade. Net als Virgiel afgelopen jaar. Het Delftse corps heeft geen apart programma. “Dat we de informatiemarkt missen is ontzettend jammer, maar we zijn niet bang dat dat een groot effect heeft op ons ledenaantal”, zegt Oliver van den Bergh van DSC.


In een slaaphuis van het corps vonden tijdens de afgelopen kennismakingstijd volgens de TU ‘vernederende en (medisch) onverantwoorde activiteiten’ plaats. Drie nuldejaars moesten zich op straat of in de deuropening tot op hun ondergoed uitkleden en moesten daarna onder een tafel zitten met hun hoofd door een gat waar brandende kaarsen stonden. Ook moesten ze op hun knieën een trap op terwijl een van hen knieletsel had. Verder hadden nuldejaars te weinig ruimte om hun slaapmatjes helemaal uit te rollen en moesten ze een avond slapen in een kamer ‘met een ranzige vis’.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.