Kort

Reacties op de komst van Dijkgraaf

Verrassend, opmerkelijk, aansprekend. Media, cartoonisten en belangengroepen reageren aangenaam verrast op de benoeming van natuurkundige Robbert Dijkgraaf als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Robbert Dijkgraaf (1960) is bekend als natuurkundige die mooie colleges gaf in televisieprogramma De Wereld Draait Door. Ook schreef hij achttien jaar columns voor NRC Handelsblad.

Hij promoveerde in 1989 cum laude bij Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft en werd een topwetenschapper. Hij won de Spinozapremie en was president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De laatste tien jaar gaf hij leiding aan het Institute for Advanced Study aan Princeton University, waar Albert Einstein ooit werkte.

Opvallend is zijn kritiek op het vorige kabinet, dat hij beschuldigde van “budgetneutraal kruidenieren” toen het onderzoeksgeld verschoof van de alfa- en gammawetenschappen naar bèta en techniek. “Heeft u wel eens een cadeautje aan een kind gegeven door het af te pakken van een ander? Veel plezier!”

In het nieuwe kabinet krijgt Dijkgraaf niet alleen het hoger onderwijs en onderzoek in zijn portefeuille, maar ook het mbo. Zijn voorganger Ingrid van Engelshoven had tevens de cultuur onder haar hoede, maar daar komt nu een staatssecretaris voor.

Cartoons
Voor cartoonisten is de benoeming van Dijkgraaf een dankbaar onderwerp. Fokke en Sukke zitten in het nieuwe kabinet en zien op tegen hun eerste discussie met Dijkgraaf. Bas van der Schot tekent Dijkgraaf als iemand die van een planeet neerdaalt naar het zwarte gat van de Haagse politiek. In De wereld van Anton Dingeman heet hij de ‘onbevlekte politicus’, spectaculairder dan het monster van Loch Ness.

HOP, Bas Belleman

(Foto: Rijksoverheid)

 

 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.