Wetenschap

Proposition

In order to ensure implementation processes run more smoothly, policymakers must invest less time in formulating policy, so that they will then have more time to spend on supporting those who implement policy.

/p>


 


‘To balance between effectuation and deliberate departure from policy. The implementation of housing stock policy by housing associations’, PhD-thesis by Ritske Dankert, Technology, Policy & Management.

‘Schijnheiligheid troef”, reageerde VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda op de bezuinigingsplannen van het demissionaire kabinet-Balkenende. De financiering per student daalt, er is geen geld om de salarissen op peil te houden en er gaan miljoenen euro’s minder aardgasbaten (FES-gelden) naar kennis en innovatie. Ook wordt een aantal toegezegde subsidies verlaagd.
Waar Noorda zijn woede niet onder stoelen of banken steekt, blijft TU-collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg een stuk rustiger. Hij noemt het ‘niet bijzonder fraai’ dat de financiering per student gaat dalen, en constateert dat ook de TU Delft het binnen drie jaar gaat voelen dat de FES-gelden opdrogen. “Het gaat om tien à vijftien miljoen euro per jaar.”
Woede of niet, de bezuinigingen op de OCW-begroting zaten er al aan te komen. Daarom is de TU al aan het reorganiseren. En wil de universiteit haar blik veel meer op Brussel gaan richten. “We moeten ons daarop inrichten, want onze kans ligt in Europa. Er is daar nog wel geld voor onderzoek en innovatie. Het is van levensbelang dat we heel goed aanknopen bij Europese onderzoeksnetwerken. We gaan het kopje niet laten hangen”, zegt Van den Berg.

Hij geeft het voorbeeld van Health Ties, een samenwerkingsverband tussen universiteiten en gezondheidsinstellingen in Zuid-Holland (waaronder de TU Delft), Spanje, Zwitserland, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk. “Per onderwerp moeten we in de goede groepen terechtkomen”, aldus Van den Berg.

Het valorisation centre van de TU Delft helpt onderzoekers overigens al bij het binnenslepen van Europese gelden. Zo is er op 1 oktober een trainingsdag voor onderzoekers waar ze onder meer leren hoe ze de juiste strategische partners kunnen vinden. 

www.delta.tudelft.nl/21770
www.delta.tudelft.nl/21769
www.delta.tudelft.nl/21768

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.