Kort

Proefschriftkunst: is dat een Van Gogh?

Neem een stapel proefschriften en de opmerkelijke covers springen er snel uit. Wat is het verhaal achter het Van Gogh-achtige schilderij op de thesis over synthetische cellen van Federico Fanalista?



Cover Fanalista kopie.jpgLinks: Omslag PhD-thesis Federico Fanalista. Rechts: Bolvormige FtsZ-eiwitten op pagina 57 van de thesis vormden de inspiratie voor de omslag.


Jacob Kerssemakers, schilder en collega-wetenschapper in het Cees Dekker Lab blijkt deze omslag gemaakt te hebben. Rode bolvormige eiwitbundels onder de microscoop van Fanalista vormden zijn inspiratie. Deze FtsZ-eiwitten spelen een rol bij de celdeling. Ze deden de wetenschappers denken aan de typische graslandschappen van Van Gogh. De man op de omslag symboliseert Fanalista, die het landschap voor hem heeft georganiseerd in rode eiwitbundels. Kijkt hij uit over zijn werk, of is hij nog bezig? In de velden achter hem (op de achterkant van het proefschrift) zien we andere wetenschappers staan, allemaal op hun eigen berg. Dat is dan ook de titel van het schilderij: “Iedere man heeft zijn eigen berg om te beklimmen.” Het schilderij is geïnspireerd op Van Gogh’s ‘Korenveld met maaier’. (SvdB)



Sija van den Beukel / Freelance journalist

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.