Onderwijs

Ov-boetes zijn eigen schuld van studenten

Het is hun eigen schuld als studenten vergeten om hun ov-kaart stop te zetten en een boete krijgen. Aan de voorlichting ligt het niet, vindt minister Bussemaker van Onderwijs.


Eén op de tien studenten vergeet zijn ov-kaart op tijd stop te zetten bij een ‘ophaalautomaat’. Per halve maand krijgen ze een boete van 97 euro. Dat levert de overheid tonnen op.


Begin dit jaar werden er bovendien extra boetes uitgedeeld, omdat de regels per 1 januari veranderden. Dertigduizend studenten verloren hun recht op een ov-kaart. Zij letten lang niet allemaal goed op. DUO zou daarom zesduizend extra boetes opleggen, meldde mijnstudentenleven.nl.


Maar ze kunnen best weten dat ze hun reisrecht moeten stopzetten, schrijft minister Bussemaker in antwoord op Kamervragen van haar partijgenoot Mohammed Mohandis van de PvdA. Volgens haar is de communicatie goed.


Studenten krijgen jaarlijks een brief over de studiefinanciering. Als ze hun reisrecht moeten stopzetten, ontvangen ze bovendien een maand van tevoren een brief of e-mail van DUO. Wie zijn studiefinanciering stopzet, krijgt meteen een herinnering dat ook het reisproduct stopgezet moet worden. Dat staat ook nog eens in de bevestigingsmail.


“Wanneer er concrete suggesties voor verbetering zijn, geef ik die graag door”, aldus Bussemaker. “Ik zal studentenorganisaties vragen welke suggesties zij hebben voor verbetering van de communicatie.”


Met dat laatste is de Landelijke Studenten Vakbond wel blij. Want er had best iets meer mogen gebeuren, zoals omroepberichten in de stations. Voorzitter Kai Heijneman: “Dat gebeurt bijvoorbeeld ook als de zomervakantie ingaat en studenten niet meer gratis kunnen reizen met hun weekkaart.”


Maar het belangrijkste is “dat je coulance mag verwachten”, aldus Heijneman. “De nieuwe regels zijn redelijk abrupt ingevoerd en kregen weinig publiciteit. Als een grote groep studenten op 1 januari het reisproduct stop moet zetten, dan weet je dat het bij een deel van hen mis zal gaan. Voor de staat zijn die boetes een klein bedrag, terwijl het voor studenten best flink oploopt.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.