Onderwijs

Opleiding doet cum laude in de ban

Masterstudenten geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam kunnen binnenkort niet meer cum laude afstuderen. De masteropleiding stopte vorig jaar ook al met het geven van cijfers, schrijft universiteitsblad Ad Valvas. Het is de eerste Nederlandse geneeskundeopleiding die dat doet. De masterstudenten geneeskunde krijgen nu feedback in plaats van cijfers. Aan het einde van het jaar wordt gekeken of ze daar voldoende mee gedaan hebben en of ze aan alle eisen voldoen.

Met het afschaffen van cum laude hoopt de VU dokters af te leveren die zijn ingesteld op een leven lang leren. “Wat we veel zagen, was dat studenten vooral bezig waren met het halen van een hoog cijfer, dus waar ze goed in waren, in plaats van met wat ze nog niet zo goed konden”, zegt het hoofd van de master geneeskunde Hester Daelmans tegen Ad Valvas. “We proberen onze studenten te leren om niet met elkaar in competitie te zijn, maar om samen te werken.”

(Foto: Online marketing/Unsplash)

Toch worden de ‘onderliggende problemen’ niet allemaal ondervangen door het afschaffen van cum laude. Al bij de selectie voor de geneeskundeopleidingen worden studenten eruit gepikt die ‘bereid zijn alles te doen en hun cv hebben uitgebreid met allerlei extra activiteiten’. Dat werkt de competitie in de hand. (HOP, JvE)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.