Campus

Ophef over skireis studentencorps Vindicat

Voor heel Noord-Italië geldt nu reisadvies code oranje vanwege het nieuwe coronavirus. Alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden, dus ook naar de populaire skigebieden.

Vindicat-rector Floris Hamann liet aan diverse media weten dat de groep meteen terugkeert naar Nederland als de situatie niet langer veilig is. (Foto: Magali Merzougui / Unsplash)

Zaterdag gingen 900 leden van het Groningse studentencorps Vindicat op lustrumreis naar een skigebied in Sestrière, in het noordwesten van Italië. Op dat moment gold er daar geen negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar alleen de waarschuwing om voorzichtig te zijn (code geel). Toch zorgde het besluit om de reis te laten doorgaan tot enige ophef en zelfs tot Kamervragen van de PVV.


Gezondheid boven alles

Vindicat-rector Floris Hamann liet aan diverse media weten dat de groep meteen terugkeert naar Nederland als de situatie niet langer veilig is. “Er is nauw contact met het RIVM, want de gezondheid van de negenhonderd studenten gaat boven alles.”

Ook al geldt er nu code oranje, de studenten hoeven niet spoorslags naar huis, liet het RIVM gisteren weten. Bij verkoudheidsklachten moeten ze zichzelf afzonderen en geen nieuwe contacten leggen.


Vakantiereizen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) volgt de aanbevelingen van het RIVM en geeft daarom geen toestemming meer voor dienst- en studiereizen naar gebieden waarvoor de codes rood en oranje gelden. “Maar over vakantiereizen van onze medewerkers en studenten gaan we niet”, zegt de woordvoerder van de RUG. “Ook Vindicat maakt zijn eigen afwegingen en heeft dagelijks contact met de GGD en het RIVM.”


Ze verwacht niet dat een andere studentenvereniging nog naar Italië zal willen afreizen. “Ieder weldenkend mens zal nu besluiten om dat niet te doen bij code oranje. Maar toen Vindicat zaterdag vertrok, gold code geel nog en dan loop je duizenden euro’s mis als je een reis voor zoveel mensen annuleert.”


Na terugkomst

De RUG en de Hanzehogeschool krijgen samen straks wel 900 studenten terug uit gebieden waar je op dit moment beter niet heen kunt reizen. “Uiteraard kijken we wat dit betekent als ze terugkeren. Als het RIVM zegt dat we op dat moment maatregelen moeten nemen, dan doen we dat.”


Tilburg University gaat nu al verder dan de aanbevelingen van het RIVM: “Bezoekers afkomstig uit een risicogebied wordt gevraagd 14 dagen na terugkomst de campus niet te bezoeken. “Zover gaan wij nog niet”, zegt de woordvoerder van de RUG, “maar we bekijken het per dag. Ik durf niet te zeggen hoe ons beleid morgen is.”

RTL Nieuws schrijft dat GGD Groningen zijn zorgen over de reis al met Vindicat heeft gedeeld voorafgaand aan de skivakantie. En op Twitter meldt de gezondheidsdienst: Wij hebben dagelijks contact met Vindicat in Sestrière. De terugkeer van zo’n grote groep uit een corona-risicogebied levert veel vragen op.

Update: 5 maart 15:19


Donderdag werd bekend dat Vindicat een dag eerder naar Nederland terugreist. “Hoewel er geen medische aanleiding voor is of reden voor zorgen willen wij het zekere voor het onzekere nemen. Dit met name voor de gemoedstoestand van leden en verwanten”, aldus een verklaring van Vindicat.


De bussen met de studenten worden “op een nog nader te bepalen locatie gefaseerd opgevangen”, laat de GGD in Groningen aan RTL Nieuws weten. “Daar geven we voorlichting, beantwoorden we vragen en zo nodig controleren we hen. De details hiervoor werken we nu uit.”


HOP, Hein Cuppen

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.