Ongecategoriseerd

’Op zoek naar de optimale tijdrit’

Jenny de Jong won zilver in de acht, tijdens het EK roeien in Poznan. Nu bereidt zij zich in een twee-zonder voor op het WK. Tussendoor analyseert de Utrechtse masterstudent wiskunde op het TU Delft Sports Engineering Institute de tijdritten van wielrenner Tom Dumoulin, om diens schema in de proloog van de Tour de France in Utrecht te kunnen optimaliseren.

Wat houdt je onderzoek in?
“Gegeven een bepaald parcours, een bepaalde afstand en een renner met specifieke fysieke eigenschappen, zoeken naar een optimale vermogensverdeling van zijn energieverbruik, zodat hij zo snel mogelijk de finish haalt.”

Hoe staat het er voor?
“We onderzoeken momenteel de optimale verdeling bij constante randvoorwaarden, waarbij je het parcours opdeelt in stukjes. We vergelijken de data van de eerdere tijdritten van Tom Dumoulin met die uit onze modellen. Met de conclusies kun je voorspellingen doen hoe hij in bijvoorbeeld de proloog in Utrecht het beste resultaat kan halen. Wat gebeurt er als hij na een bocht gaat versnellen? Hoe lang doet hij over die versnelling? Er zal waarschijnlijk in eerste instantie geen advies uit komen dat nieuw is voor hem, maar dan is het wel wetenschappelijk vastgesteld. De proloog is namelijk een vlakke tijdrit over 13 kilometer, zonder bergen. Alleen bij een paar bochten moet hij afremmen en versnellen. Waarschijnlijk moet hij gewoon de hele tijd volle bak gaan. Eigenlijk zijn langere tijdritten met heuvels interessanter.”

Dus dat Dumoulin op 13 juni de proloog van Zwitserland won komt niet door jou?
“Nee, haha, dat heeft hij helemaal zelf gedaan. Hij had wel vragen of hij na een bocht beter kan gaan staan, om meer kracht te kunnen zetten, of blijven zitten vanwege de kleinere luchtweerstand. Het probleem is dusdanig ingewikkeld dat ik binnen mijn afstudeerjaar waarschijnlijk geen volledig model kan neerleggen. Dat is meer iets voor een promotieonderzoek.”

Hoe kwam je aan dit onderwerp?
“Eigenlijk toevallig. In Utrecht volgde ik een vak bij de Delftse docent Robbert Fokkink. Toen het Delftse instituut voor sportinnovatie werd geopend, dacht hij aan mij vanwege het roeien. Hij nam contact op met mijn tutor op de ochtend dat ik bij haar was om een geschikt afstudeeronderwerp te bedenken. Een gesprek met coördinator sportinnovatie Daan Bregman over de inhoud van mijn opdracht maakte mij extra enthousiast. We hebben contact opgenomen met prof.dr. Geert-Jan Olsder, oud-conrector van de TU en specialist in optimale besturingstheorie. Hij begeleidt mij nu ook.”

Is het te combineren met je leven als roei-international?
“Ik woon in Amsterdam en kom één middag per week naar Delft. Ik probeer verder zoveel mogelijk te doen tussen de trainingen door en op zondagen.”

Ga je kijken naar de proloog in Utrecht, op 4 juli?
“Als ik niet hoef te trainen ben ik er zeker bij.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.