Campus

Op tijd naar huis

Wat vinden buitenlandse studenten raar aan ons? En wat valt ze op aan Nederlandse gebruiken en gewoontes? Carolyn Leung, tweedejaars bouwkunde, Hong Kong/EngelandCarolyn Leung werd geboren in de – toen nog – Britse kolonie Hong Kong en groeide deels op in Engeland.

Toen zij vorig jaar naar Delft kwam om te studeren, hoorde ze over studentenverenigingen waar altijd bier gedronken wordt. Daar keek zij van op. “Ik vind uitgaan om bier te drinken een vreemde activiteit.” Ook nieuw voor haar was de ontdekking dat de meeste mensen op de faculteit al voor vijf uur naar huis willen. “Niet uit luiheid, maar omdat dat hun cultuur is. Ze willen op tijd thuis zijn om te eten. Ik studeer dan nog gewoon een tijdje door, ja.”
Nederlanders hebben veel humor, vindt ze. Humor van de vriendelijke soort. “Engelse humor is gemener. Die gaat ten koste van anderen. Nederlanders zijn ook recht voor hun raap. Ze zeggen je waar het op staat, bij een presentatie bijvoorbeeld. Ze bedoelen dat niet persoonlijk, maar doen dat om je verder te helpen. Ze zijn erg open minded, de studenten in elk geval. Ze willen graag met je praten als je uit een ander land komt. Als je getint bent denken Engelsen ‘die is van een andere cultuur’, en dan houden ze afstand. Nederlanders zijn aardig, maar tegelijkertijd moet je je inspannen om vrienden te zijn, anders blijven ze op afstand.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.