Kort

Ook Dijkgraaf wil keuring aanpassen

Net als zijn voorgangers wil minister Robbert Dijkgraaf dat hogescholen en universiteiten straks hun eigen opleidingen gaan keuren. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van de Tweede Kamer. De regeringspartijen blijven intussen verdeeld. Eerdere ministers kregen deze verandering er niet doorheen.


Opleidingen worden nu eens in de zes jaar gekeurd door commissies van onafhankelijke deskundigen. Accreditatieorganisatie NVAO beoordeelt of dat goed is gebeurd. Als het aan de minister ligt, krijgt de NVAO een kleinere rol. Universiteiten en hogescholen mogen zelf commissies van deskundigen inhuren en zelf de kwaliteit van hun opleidingen bewaken. De NVAO gaat dat eens in de zes jaar controleren: van opleidingsaccreditatie naar instellingsaccreditatie.


Het CDA is warm voorstander, maar de VVD is niet overtuigd. Waarom moet deze ingrijpende wetswijziging er komen? Volgens Dijkgraaf wordt het huidige stelsel nog steeds ervaren als iets dat van buitenaf wordt opgelegd. Docenten en studenten zouden zich daardoor nu weinig betrokken voelen.


De VVD wil ook weten of het niet riskant is dat instellingen zelf de keurders mogen benoemen. Volgens minister Dijkgraaf valt dat mee, want net als nu mogen die deskundigen ‘ten minste vijf jaar geen directe of indirecte banden hebben gehad met de te beoordelen instelling die leiden tot een conflict of interest of de schijn daarvan’. Ook wordt de rol van medezeggenschapsraden en opleidingscommissies versterkt. (HOP, HC)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.