Campus

Oma’s koekjes

Veel mensen hebben het mij weleens gevraagd. Hoe kan ik lekker koken? Waar haal je je ideeën vandaan? Wat is je favoriete gerecht? Allemaal vragen waar ik geen antwoord op heb.

Koken is namelijk simpel en complex tegelijk. Sommige mensen denken dat je als je goed wilt koken, gerechten meteen ‘moeilijk’ moeten worden. Met alle toeters en bellen, moeilijke poedertjes en duizend ‘smaakjes’ in een gerecht. Ook ik ben hier met open ogen ingetuind.

Toen ik begon met koken was ik geïnspireerd door een chef genaamd Heston Blumenthal. Een sterrenchef uit Engeland, geobsedeerd door details en moleculair koken. Er ging een wereld voor mij open en ik ging alles nadoen wat hij deed. Soms pakte het goed uit, soms helemaal niet. Het eerste recept van mij in Delta, een chocoladetaart (delta.tudelft.nl/25548) is een variant op een van zijn gerechten.

Nu pas begrijp ik wat hij bedoelt. Koken is niet kijken hoe moeilijk je iets kunt maken, maar het is kijken hoe je het je eigen kunt maken. Het belangrijkste van koken is dat jij ervan geniet en dat jij het lekker vindt, dan kan het nooit fout gaan.

Mijn favoriete gerechten? De koekjes van mijn oma. Gehaktballen zoals mijn moeder ze maakt. Aardappel-knolselderijpuree omdat mijn vriendin die zo lekker vindt. Spareribs voor de jongens van mijn huis.

Ga dus niet koken wat je denkt dat andere mensen lekker vinden, maar kook wat jij lekker vindt. Na al die jaren durf ik eindelijk te zeggen, dat het daadwerkelijk zo simpel is.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.