Campus

NunaX door brand verwoest

De Delftse zonneauto NunaX is tijdens de laatste etappe van de World Solar Challenge in brand gevlogen. Bestuurder Tim van Leeuwen is ongedeerd, de wagen is compleet verwoest.

Verslagen kijkt het team naar het hoopje as dat ooit de NunaX was. (Foto: Jorrit Lousberg)

Het Vattenfall Solar Team lag op kop en had nog minder dan 250 kilometer te gaan toen bestuurder Tim van Leeuwen rook zag en een vreemde lucht rook, zo vertelde hij het NOS-journaal.Teamleden in een begeleidende auto achter de zonnewagen zagen rook onder de NunaX vandaan komen en besloten in overleg met Van Leeuwen de zonnewagen langs de kant te zetten.


Het team haalde Van Leeuwen uit de wagen waarna de NunaX vlam vatte en in twintig minuten geheel uitbrandde. Van de zonnewagen is niets dan een hoopje as over. De verslagenheid is groot. Het team is zojuist wel met het geredde nummerbord in hun handen over de finish in Adelaide gelopen.


nunaXkenteken.jpg

Teamleider Maud Diepeveen huilt uit op de schouder van de racedirecteur. (Foto: Jorrit Lousberg) 


Het is de eerste keer in de twintig jaar deelname van de regerend wereldkampioen dat de finishlijn niet wordt gehaald. Wat de reden is voor het vlamvatten van de zonneauto is op dit moment nog niet duidelijk. De komende dagen zal nader onderzoek dat moeten uitwijzen.


De winnaar van de race was het Belgische Agoria Solar Team van de KU Leuven met hun wagen BluePoint.