Onderwijs

Nuna wint zonnemarathon met wereldrecord

Het Delftse Nuon Solar Team gisteren de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika met een record: 4.717 km in acht dagen. Maar de concurrentie rukt op.

Het Delftse team had na acht dagen 4.717 kilometers geboekt op zonnestroom. Het verschil met de belangrijkste concurrent, Tokai University uit Japan, was met 173 km nog nooit zo klein. De Hongaren kwamen met 4.033 km op de derde plaats met hun GAMF Solar.

Al lijkt Nuna nauwelijks te kloppen, de winst wordt steeds minder vanzelfsprekend. In Zuid-Afrika bleek dat de zonneauto’s van de verschillende teams steeds meer op elkaar gaan lijken. Het winnen van de race komt aan op details. Zo slaagde het Delftse team er – mede dankzij de geoliede samenwerking – meerdere keren in om binnen 1,5 minuut de banden te verwisselen, wat hen veel tijdwinst opleverde. Ook het nieuwe zelf ontwikkelde en geproduceerde zonnepaneel heeft bijgedragen aan een efficiënte race. Voor het Nuon Solar Team betekent de toegenomen concurrentie dat ze alles op alles moeten zetten om in september 2017 hun wereldtitel als beste zonneraceteam ter wereld te prolongeren.

Het Nuon Solar Team wilde in Zuid Afrika nieuw-bedachte technologieën testen waarmee de teamleden van volgend jaar een goede basis kunnen leggen voor nog een wereldtitel, de zevende dan, in Australië.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.