Onderwijs

Nooit meer achterover kukelen

Je kunt er onmogelijk een wheelie mee maken, laat staan een stoppie. Maar voor waaghalzen is de elektrische scooter Root dan ook niet bedoeld.


IO-er Gideon de Mooij maakte een speciale scooter waarbij je niet achteroverduikelt als je hard optrekt of naar voren schiet bij een noodstop. Zijn scooter werkt precies andersom; je buigt voorover om vooruit te komen. ‘Je waant je op een vliegend tapijt als je met deze scooter rijdt’, schrijft De Mooij in zijn afstudeerverslag dat hij op 31 oktober verdedigde.


De eerste ideeën voor een dergelijk scooter stammen uit 2008, toen het bedrijf Ecomovement de faculteit Industrieel Ontwerpen inschakelde om een heel nieuw type elektrische scooter te ontwerpen.


De inspiratie kwam onder andere van de inmiddels bekende Segway; de geautomatiseerde tweewieler waarbij je door naar voren te hellen vaart maakt en weer afremt als je rechtop gaat staan. Bij de Root is alleen de ervaring van de contrabeweging in het ontwerp opgenomen, het versnellen of remmen gebeurt gewoon door een gashendel en rem.


De Mooij zoekt investeerders om de scooter verder te ontwikkelen. Hij doet dat onder meer samen met ir. Bram van der Grinten (IO), die in een eerder stadium al betrokken was bij het ontwerp; hij maakte in 2010 een prototype waarmee nog niet gestuurd kon worden.


“Er moet nog wat gedaan worden aan de schokdemping”, zegt De Mooij “En we willen het frame compacter en goedkoper maken. Het is nu nog van aluminium. Dat is te duur.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.