Onderwijs

Nog altijd stormloop op vidi-beurzen NWO

Onderzoeksfinancier NWO heeft zeventig miljoen euro verdeeld onder 88 ervaren wetenschappers. Zij krijgen allemaal een Vidi-beurs van maximaal 800 duizend euro om een eigen onderzoeksgroep te bouwen.


Wetenschappers staan nog altijd in de rij om een beurs te bemachtigen uit de zogeheten Vernieuwingsimpuls. Maar liefst 540 onderzoekers hadden deze keer een aanvraag ingediend. Slechts zestien procent had succes.



De lage slaagkans is NWO en de universiteiten al jaren een doorn in het oog. Niet alleen besteden veel wetenschappers en reviewers tijd aan een onderzoeksplan waar geen geld voor is, ook moeten beoordelaars heel veel aanvragen afwijzen.



In een poging de toeloop te verminderen heeft NWO vorige keer de spelregels aangepast. Wetenschappers mogen nog maar twee maal een aanvraag indienen voor een Vidi-subsidie, zodat ze misschien iets voorzichtiger met hun kans omspringen. Maar die ingreep mocht kennelijk niet baten.



De beurzen zijn belangrijk voor de verdere carrière van wetenschappers. Niet alleen krijgen ze geld om onderzoek te doen, ze kunnen ook aantonen dat ze succesvol zijn in het werven van fondsen.



In de Vernieuwingsimpuls verdeelt NWO onderzoeksgeld onder wetenschappers in verschillende stadia van hun loopbaan. Er zijn Veni-subsidies voor recent gepromoveerde wetenschappers, Vidi-subsidies voor ervaren wetenschappers en Vici-subsidies voor zeer ervaren wetenschappers. De beurzen ontlenen hun naam aan een bericht van Julius Caesar, die een vijandelijk leger had verslagen en aan de senaat in Rome schreef: “Ik kwam, ik zag, ik overwon.”



Deze ronde valt vooral de Universiteit van Amsterdam op, die zestien beurzen in de wacht sleept, plus nog eens drie voor het AMC. De Universiteit Utrecht krijgt er negen, plus vier voor het UMCU en één voor het Hubrecht Instituut.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.