Kort

Nobelprijs voor ‘quantumstippen’

Voor het maken van kleurige ‘quantumstippen’ krijgen drie wetenschappers dit jaar de Nobelprijs voor de scheikunde. Hun onderzoek is onder meer toegepast in Qled-beeldschermen.

Het onderscheiden onderzoek bevindt zich op het snijvlak van scheikunde en natuurkunde. De onderzoekers hebben ontdekt dat zeer kleine kristallen van kleur veranderen als ze iets groter of kleiner worden gemaakt.

In de scheikunde leer je normaal gesproken dat de eigenschappen van een stof, zoals de kleur en het smeltpunt, vastliggen. Via chemische reacties kun je nieuwe stoffen maken, met andere eigenschappen.
Maar de Rus Alexei Ekimov, de Amerikaan Louis Brus en de Fransman Moungi Bawendi veranderden de kleur op een andere manier: door iets grotere of kleinere ‘nanodeeltjes’ van een stof te maken. Op basis van de quantummechanica was dit effect al voorspeld.

Hun werk wordt onder meer toegepast in beeldschermen en led-licht. Er komen nog meer toepassingen aan, verwacht het comité, bijvoorbeeld voor ‘medische beeldvorming’ waarmee artsen beter in het lichaam van patiënten kunnen kijken. (HOP, BB)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.