Kort

Nobelprijs voor genoom Neanderthaler

Voor het ontrafelen van het DNA van Neanderthalers en andere mensachtigen heeft de Zweedse onderzoeker Svante Pääbo de Nobelprijs voor de fysiologie of geneeskunde gekregen. Pääbo geldt als de vader van de ‘paleogenetica’. Hij doet onderzoek naar het erfelijk materiaal van uitgestorven soorten en bracht bijvoorbeeld het genoom van de Neanderthaler in kaart, een mensensoort die een poos naast de moderne mens leefde.

Dankzij Pääbo weten we onder meer dat de Neanderthaler en de moderne mens samen nakomelingen hadden. Ook ontdekte hij met dna-onderzoek een andere uitgestorven mensensoort, de Denisova-mens, die op grote hoogte in Tibet woonde.

(Beeld: Nobelprijs organisatie)

De vader van Pääbo was ook Nobelprijswinnaar. Dat was Sune Karl Bergström, die veertig jaar geleden met twee anderen de prijs kreeg voor zijn onderzoek naar hormoonachtige stoffen (prostaglandinen).

Vooraf werd gespeculeerd dat de grondleggers van het coronavaccin weleens de Nobelprijs konden krijgen. Het vaccin zelf is razendsnel ontwikkeld dankzij de ontdekkers van een revolutionaire mRNA-techniek. Het comité heeft echter anders besloten en gaf daar geen toelichting op vragen van de pers. (HOP, BB)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.