Het is weer R&O-tijd, met een nieuwe regeling en een nieuw formulier. Als voorbereiding voor TU-medewerkers gaven de vakbonden gisteren nuttige tips bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.
Wat zijn bijvoorbeeld goede jaarafspraken? Moet een secretaresse vijfhonderd brieven per jaar typen? “Nee, jaarafspraken moeten uitvoerbaar, realistisch en toetsbaar zijn”, zei Fred Veer, voorzitter van de vakbonden in het Lokaal Overleg. “En je kunt alleen beoordeeld worden op wat in je macht ligt.”
Maar wat als je je afspraken gaandeweg het jaar toch niet zult halen door oorzaken buiten je macht? “Dan heb je recht op een tussentijds evaluatiegesprek waarin je een doel kunt bijstellen”, zei Veer. “Laat daarin vastleggen dat het buiten je invloed om niet goed gaat.”
Wie toekomstwensen heeft, kan die ook gewoon buiten de R&O (Resultaat en Ontwikkelingscyclus) bespreken. “Niemand zit hier vast op zijn stoel”, zei Veer. “Over vier jaar rector worden? Dat zal niet gaan, maar je kunt wel cursussen volgen. Voor het antwoord ‘daar zijn geen budgetten voor’, geldt dat dat niet jouw probleem is. Claim je recht. Scholing is je recht.”
Wees bij het opstellen van je persoonlijk ontwikkelingsplan zo concreet mogelijk, adviseerde Martijn Tijssen als lid van het Lokaal Overleg. “Afspraken zijn bindend. De organisatie moet in jou kunnen investeren. Je zou eens stage kunnen lopen bij een andere sectie of afdeling. Twee dagen per jaar kun je bijzonder verlof krijgen om te investeren in je ontwikkeling. Dat kan meditatie zijn, of een vakbondstraining waar de universiteit niet direct baat bij heeft”, vertelde Tijssen.
Wie het niet eens is met zijn beoordeling, kan binnen twee weken (na tekenen voor ‘gezien’) schriftelijk en beargumenteerd een herziening aanvragen bij de beoordelingsautoriteit, ofwel: de decaan of directeur. Die moet binnen acht weken kijken of er een nieuw R&O-gesprek moet komen. Daarna kan de medewerker eventueel binnen zes weken nog in bezwaar of beroep gaan. “Dat is niet leuk. Ga vooral in gesprek en lees de R&O-regeling goed”, drukte CNV-onderhandelaar Saskia Marsman de toehoorders op het hart.
Dat gebeurt te weinig, want medewerkers weten bijvoorbeeld niet wat een preview is (een bijeenkomst vóór de gesprekken waarin het managementteam kijkt naar alle functionarissen op één functie om te zien wat redelijk is, red.).
“Human Resources kan niet lezen”, antwoordde Veer op een vraag van or-lid Marion Vredeling wat je moet doen als de regeling niet goed wordt uitgevoerd. “Iedereen werkt er op zijn eigen manier aan”, zei Veer. “Vraag is of je bent benadeeld.” Wat te doen dan als beoordelingen oneerlijk verlopen, vroeg Vredeling. Veer: “Door de modder baggeren tot je de regeling beter krijgt.” De ondernemingsraad zal de regeling nog dit jaar evalueren.
Comments are closed.