Big data en privacy. Dat is dit jaar het thema van de Nationale Denktank, die onlangs begon met de werving van masterstudenten, promovendi en pas-afgestudeerden.
TU-alumna Jolanda Koot deed vorig jaar mee. “Big data is booming. We staan vlak voor een revolutie. Nu hebben we nog de kans er invloed op uit te oefenen.”
Waarom is het thema dit jaar big data en privacy?
“De Nationale Denktank behandelt ieder jaar een maatschappelijk thema dat sterk leeft. Vorig jaar was dat ‘zelfregie in de zorg’, omdat mensen tegenwoordig zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven functioneren. Per 2015 worden de gemeentes verantwoordelijk voor de zorg, terwijl deze door bezuinigingen inkrimpt. Genoeg mogelijkheden voor slimme mensen om een bijdrage te leveren. Voor het thema van dit jaar geldt dat ook. Big data is booming. We staan vlak voor een revolutie. Steeds meer bedrijven zien de kansen die big data biedt, maar een groot deel is nog zoekende naar het hoe. Het wordt tijd om daarover te gaan nadenken.”
Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren?
“Big data is een heel nieuw gebied. Daar moet wetgeving voor komen. Nu hebben we nog de kans daar invloed op uit te oefenen. Over vijf jaar is het misschien al te laat.”
Waarom heeft de Nationale Denktank gekozen voor de link met privacy?
“De gemiddelde Nederlander denkt dat hij niet zo veel te maken heeft met big data. Het probleem is dat hij er – zonder dat hij het weet – ontzettend veel mee te maken heeft. Alleen, het is nog ongrijpbaar hoe precies.”
Wie mogen zich aanmelden voor de denktank?
“Er kunnen ieder jaar 20 tot 25 masterstudenten, promovendi of pas-afgestudeerden meedoen. Het afgelopen jaar waren daaronder vijf Delftse studenten. We zoeken een goede mix van mensen die elkaar aanvullen. Deels zoeken we technische mensen, maar we hebben mensen met allerlei achtergronden nodig. Wie zich wil opgeven, moet een cv en een motivatie uploaden op onze website. Daarna volgen twee rondes met gesprekken. Met een aantal oud-Denktankers en een selectiebureau maken we dan een keuze.”
Waarom is het thema van dit jaar relevant voor Delftse studenten?
“Delftse studenten hebben een analytische blik. Die is nuttig bij de aanpak van een complex maatschappelijk probleem. Daarnaast is er in Delft een aantal studies met vakken die zich specifiek richten op de toepassing van big data. Tijdens de vier maanden van de Nationale Denktank werken studenten in teams en onder begeleiding van themapartners als overheden of banken aan echte oplossingen van echte problemen rondom big data en privacy. Welke problemen dat precies worden, houden we nog even geheim.”
Wat heeft de denktank jou gebracht?
“Veel: kennis door een kijkje in het ingewikkelde Nederlandse zorgsysteem, fulltime McKinseybegeleiding, inspiratie door mensen die werken in de zorg en twintig nieuwe vrienden uit alle hoeken van Nederland.”
Aanmelden
Opgeven voor de Nationale Denktank 2014 kan tot 27 april.
De denktank duurt vier maanden, van augustus tot december.
Deelnemers krijgen een onkosten-vergoeding en huisvesting in Amsterdam. Delftse studenten kunnen studiepunten krijgen voor deelname.
Comments are closed.