Onderwijs

Mooie onderwaterbeelden bij Fiets ‘m d’r in

Een raket, een ‘lijkenwagen’ of een kartonnen Sovjetflat. Alles wat maar een beetje op een omgebouwde fiets leek, deed dinsdagmiddag mee aan Te land, ter zee en in de Owee.


De Zuidkolk vormde een prima decor voor de Owee-variant van Te land, ter zee en in de lucht. Het oer-Hollandse spektakel met de originele Fiets ‘m d’r in’-baan trok behoorlijk wat bekijks van ook niet-studerende inwoners. In sommige gevallen hadden zij zelfs hun klapstoeltjes meegenomen om maar niets te missen van dit nieuwe Owee-evenement.


Het was net als op tv: presentator Johan Vlemmix mocht de 28 teams even voorstellen en één voor één afschieten. Maar natuurlijk niet nadat er op het laatste moment nog even een jury uit het publiek werd geplukt. Twee schuchtere aankomende studentes wilden dat klusje wel klaren, na beloofd te hebben dat zij niemand van de deelnemers kenden.


Twee studentes industrieel ontwerpen – verkleed als biggetje en pandabeer – beten het spits af. Ze waren met zijn tweeën want: “Als ik het niet haal, haalt zij het misschien.” Helaas, dit team Sixpack haalde nog niet de eerste zes meter van de 35 meter lange en o zo smalle fietsbaan. Hun fiets met cameraatje zonk naar de bodem van de passantenhaven. “Eén voordeel: je hebt mooie onderwaterbeelden”, troostte Vlemmix ze.


Een zware delegatie van het mijnbouwkundeteam deed het beter. Waar de vrouwen van het team het zwart kartonnen voertuig hadden gemaakt, mochten twee heren van elk honderd kilo proberen een snelle tijd neer te zetten. 


Ze deden hun best en kwamen zelfs een end. Een snelle tijd werd het, maar dan anders: op eenderde van de baan kukelden ze al in het water.


Dan ‘een lijkenwagen’ bestaande uit – volgens de deelnemers – twee lijken van afgedankte fietsen. Deze creatie deed waarschijnlijk de kortste poging ooit. Het voertuig reed recht het water in. Twee als Einstein verklede dames van natuurkunde deden het beter. Onder het motto: E=mc2 gingen zij volgens Vlemmix ‘sneller dan het geluid’ het water in.


Merkwaardig genoeg reden alle volgende omgebouwde voertuigen van de eerste ronde daarna verder dan hun voorgangers. Hoewel het weer niet echt meehielp – er stond een harde, koude wind en een enkele bui maakte het nog natter dan nat – genoot het publiek van de deelnemers die het tegen elkaar opnamen.


Te water ging het ene na het andere oude barrel. Versierd met soms niet meer dan wat ballonnen, maar ach wat maakte het uit. Spektakel leverde het op. En in alle gevallen een nat pak.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.