Krijgen promovendi en postdocs door de crisis hun onderzoek niet op tijd af? Dan kunnen universiteiten het contract verlengen of een vaste baan aanbieden, stelt de minister.
Dat zei ze gisteren in een groot debat met de Tweede Kamer over de gevolgen van de coronacrisis voor het onderwijs en onderzoek. Verschillende Kamerleden hadden aandacht gevraagd voor de positie van deze wetenschappers.
Noodfonds
Eerder had de Algemene Onderwijsbond om een noodfonds voor vertraagde onderzoekers en promovendi gevraagd. Universiteiten wilden bovendien de mogelijkheid krijgen om onderzoekers een extra tijdelijk contract te bieden voordat ze in vaste dienst moeten komen.
Maar Van Engelshoven ging daar niet in mee. “Ik weet niet of ik dat luik wil openzetten en ik weet ook niet of wij dat maatschappelijk wenselijk moeten vinden”, hield ze de Tweede Kamer voor.
Het is niet voor niets dat werkgevers de tijdelijke contracten niet eindeloos aan elkaar kunnen rijgen. Misschien kunnen de universiteiten best iets meer onderzoekers een vaste baan aanbieden, overwoog ze.
Tenure-track
Voor promovendi is er volgens de minister sowieso geen probleem: hun contract kan gewoon verlengd worden, als universiteiten dat nodig vinden. Voor onderzoekers in een tenure-track richting een vast contract moet ook een oplossing te vinden zijn.
En de postdocs? Universiteiten kunnen best enig risico nemen door deze onderzoekers wat vaker in vaste dienst te nemen, vindt de minister. Veel partijen hebben immers moeite met de grote hoeveelheid tijdelijke contracten in de wetenschap.
Maar ze snapt dat er toch een probleem kan zijn met wetenschappers op een flexcontract. Ze gaat hierover in gesprek met de instellingen. “Want wat ik niet wil – laat ik daar heel helder over zijn – is dat onderzoekers met een tijdelijk contract de dupe worden van de situatie.”
Niemand tussen wal en schip
De financiering van de onderzoeksprojecten verschilt ook. Sommige wetenschappers zijn in dienst van de universiteit, andere werken op een beurs van NWO, weer andere hebben Europese financiering. “Ik deel de zorgen die er zijn”, zei de minister, “maar ik kan hier niet zeggen: ‘Zo gaan we dit doen en dan is het klaar’.”
Ze gaat praten met NWO, de instellingen en de onderzoekers, zodat iedereen zijn best doet “om ervoor te zorgen dat niemand tussen wal en schip valt”.
HOP, Bas Belleman
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.