Onderwijs

​Miljoenenlening voor ondernemende academici

Het kabinet gaat acht innovatieve bedrijven een lening verstrekken van 250 duizend euro. De start-ups moeten met dat geld wetenschappelijke ideeën omzetten in commerciële toepassingen.

De bedrijfjes ontvangen de lening vandaag uit handen van staatssecretaris Sander Dekker van OCW, laat het ministerie weten. De acht start-ups borduren voort op resultaten van academisch onderzoek en zijn nauw verbonden aan universiteiten. De ondernemers richten zich bijvoorbeeld op energieopwekkende zonwering, livebeelden van DNA of op hergebruik van het afval van 3D-printers.

Volgens het ministerie wordt het geld ‘idealiter’ ingezet om meer financiering van externe partijen binnen te slepen.

Naast deze acht subsidies van een kwart miljoen, stellen het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs nog eens 31 subsidies van maximaal veertigduizend euro beschikbaar aan wetenschappers die willen uitzoeken of ze met hun idee geld kunnen verdienen.

De leningen komen voort uit het programma ‘Take-off’ van wetenschapsfinancier NWO, technologiestichting STW en ZonMW, dat zich bezighoudt met innovatie in de zorg. Het programma wordt gefinancierd door het ministerie van OCW en het ministerie van EZ.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.