Kort

Mensenrechtencentrum VU staakt activiteiten

Het Cross Cultural Human Rights Centre van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft haar activiteiten stilgelegd. Onderzoek moet eerst uitwijzen of de onafhankelijkheid van het centrum in het geding is door financiering uit China.

Vorige week maakte de NOS bekend dat het mensenrechtencentrum wordt gesponsord door een Chinese universiteit. Dat leidde tot discussie over de onafhankelijkheid van het Amsterdamse centrum, omdat universiteiten in China nauwe banden hebben met het politieke regime. De VU kondigde een onderzoek aan naar de onafhankelijkheid van het centrum en stort de subsidie uit China op voorhand terug.

Het centrum heeft zijn website leeggehaald. In een verklaring staat dat het centrum in de universaliteit van mensenrechten gelooft en dat “inclusiviteit en diversiteit” op dit terrein bij uitstek van belang zijn. Het concludeert dat niet alle publicaties op de website in lijn waren met deze waarden. “Dit is reden genoeg om de website nader te bekijken.” Het is nog niet bekend wanneer dat onderzoek wordt afgerond. (HOP, JvE)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.