Wetenschap

Meer vrouwen dan mannen gepromoveerd

Afgelopen studiejaar zijn er voor het eerst meer vrouwen dan mannen gepromoveerd aan de universiteiten. De TU Delft blijft achter.

Dr. Annika Krieger (rechts) was in maart 2022 de tienduizendste promovendus van de TU Delft. TNW-decaan Paulien Herder (links) was bij haar promotie aanwezig. (Foto: Roy Borghouts)

Het is landelijk niet eerder voorgekomen dat er meer vrouwen dan mannen promoveerden. Er was ook een recordaantal promoties, na een dip in de coronacrisis. Het verschil is niet groot, maar toch: in studiejaar 2020/21 hebben 2.612 vrouwen aan een Nederlandse universiteit de doctorstitel verworven, tegen 2.607 mannen. Het scheelt vijf promoties. Een jaar eerder hielden mannen nog net de overhand, met een voorsprong van 24 promoties. In alle jaren ervoor was het verschil stukken groter.

Aan de TU Delft zijn de verhoudingen heel anders dan landelijk, in lijn met de populatie promovendi. Op peildatum 29 april 2022 was het percentage vrouwelijke promovendi 31,4 procent. Vijf jaar geleden, in december 2017, was dat percentage nog lager: 28 procent. Het percentage vrouwen binnen het totaal aantal promoties ligt ook al jaren in die buurt. In 2021 was dat 27 procent, in 2020 28 procent net als in bijvoorbeeld 2017.

In de coronacrisis liepen sommige promovendi vertraging op en zakte het aantal promoties, maar dat is weer goedgemaakt. Er waren afgelopen jaar landelijk meer dan 5.200 promotieplechtigheden.

© HOP. Bron: CBS en OCWincijfers

Sinds het jaar 2000 is het jaarlijkse aantal toegekende doctorstitels meer dan verdubbeld. Bijna 40 procent van alle promoties komt voor rekening van het domein gezondheid en welzijn, dat naar verhouding veel vrouwen trekt.

Mannen hebben nog altijd een ruime meerderheid in bèta en techniek, zoals dus ook aan de TU Delft. In die vakgebieden zijn er wel minder promovendi.

HOP, Bas Belleman/Delta, Saskia Bonger

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.