Onderwijs

Meer studenten dan verwacht: universiteiten vrezen nieuwe korting

Het totale aantal studenten aan Nederlandse universiteiten ligt dit jaar vijf procent hoger dan vorig jaar. Het ministerie heeft de groei onderschat volgens VSNU.

(Foto: Owee mediacommissie)

Opnieuw is de zogeheten ‘referentieraming’ van het ministerie – de voorspelling van het aantal ingeschreven studenten – te laag. Het totale aantal bedraagt dit collegejaar 290 duizend, blijkt uit de voorlopige inschrijfcijfers die universiteitenkoepel VSNU zojuist presenteerde.


Inschattingsfout


Vorig jaar leidde die onderschatting tot een gat in de begroting en uiteindelijk tot een zogeheten doelmatigheidskorting: een bezuiniging die vanaf 2021 voor alle onderwijssectoren samen 183 miljoen euro bedraagt. Daaraan moeten het hoger onderwijs en onderzoek vanaf 2021 bijna vijftig miljoen bijdragen. Door de nieuwe inschattingsfout van het ministerie zullen er nog grotere tekorten ontstaan in het wetenschappelijk onderwijs, vreest de VSNU.


Voorzitter Pieter Duisenberg maakt zich zorgen, vooral gezien de hoge werkdruk aan de universiteiten: “De regering heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het wetenschappelijk onderwijs in Nederland van topniveau kan blijven en ook beantwoordt aan de maatschappelijke vraag. Dit kan alleen door fors te investeren”.


Internationals


De groei is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan studenten uit het buitenland. Vorig jaar lag het totale aandeel internationale diplomastudenten nog op 17,5 procent en nu op 19 procent.


In de bacheloropleidingen steeg het aantal nieuwe internationale studenten met 22,6 procent, tegen een groei van 22,1 procent vorig collegejaar.


De bachelorinstroom steeg dit collegejaar over de hele linie, dus inclusief schakelaars en internationals, met 8 procent en de masterinstroom met naar schatting 3 procent. In februari worden de definitieve studentenaantallen bekendgemaakt.


Delft


De TU Delft had dit jaar in totaal 8829 nieuwe inschrijvingen, tegenover 8135 vorig jaar. Dat is een stijging van 8,5 procent. Dit jaar begonnen er 4726 bachelorstudenten, 3734 masterstudenten en 369 schakelstudenten aan hun studie in Delft. Het aantal internationale inschrijvingen steeg met 12,4 procent: van 1846 naar 2074.


HOP, Steffi Weber / Delftse cijfers: Mirjam van der Ploeg

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.