Onderwijs

Meer meisjes kiezen voor bèta

Meisjes hebben de afgelopen jaren iets vaker gekozen voor een bètastudie. Onder jongens verloren technische opleidingen juist aan populariteit. De totale belangstelling voor exacte wetenschappen veranderde nauwelijks.

Het Platform Bètatechniek, dat zich in opdracht van het ministerie van Onderwijs inzet voor structureel meer studenten in het bètatechnisch onderwijs, maakt zich geen zorgen. “Het gaat erom dat er duurzaam meer aandacht is voor bèta-opleidingen”, stelt woordvoerder Martijn de Graaff van het platform. “We hadden al onze energie wel kunnen steken in de toename van de instroom nu, maar wij zetten ons in voor de lange termijn.”

Het aantal studenten dat begon met een bètaopleiding aan een hogeschool steeg de afgelopen tien jaar met vijftien procent. Het totaal aantal hbo-studenten nam echter toe met twintig procent. Het aandeel jongeren met een technische opleiding nam dus af. “Maar de grootste daling van populariteit van bèta-opleidingen lijkt te zijn gekeerd”, zegt De Graaff hoopvol.

Aan de universiteiten steeg het aandeel bètastudenten wel. Ten opzichte van het jaar 2000 waren er 62 procent meer bètastudenten bij een totale toename van het aantal universitaire studenten van 55 procent. Vooral opleidingen die slechts voor een deel uit bètacomponenten bestaan, zoals technische bedrijfskunde of vervoerskunde, kregen meer aanmeldingen.

Het Platform Bètatechniek heeft als doelstelling dat in 2010 vijftien procent meer studenten hun bètadiploma halen dan in 2000. In het wetenschappelijk onderwijs is dat ruim gelukt: het aantal bèta’s met een diploma nam met 32 procent toe, al steeg het aantal afgestudeerden in niet-bètarichtingen nog sterker. In het hbo nam het aantal afgestudeerden van exacte opleidingen sinds 2000 iets af.

 

De man was samen met twee Iraanse medestudenten rond 14.30 uur op het water in een roeiboot. Hoewel hij niet goed kon zwemmen, besloot hij zonder zwemvest het water in te gaan.

De Iraniër raakte te ver van de boot af en kwam in problemen. Zijn vrienden, die beiden helemaal niet konden zwemmen, wisten vervolgens niet snel genoeg bij hem komen met de boot. Ze gooiden nog een zwemvest naar hem en staken een roeispaan toe, maar die kon de Iraniër niet meer vastpakken. Het slachtoffer verdween daarop onder water en zijn vrienden konden hem niet meer vinden.

Nadat getuigen 112 belden, begonnen brandweer en politie een grote zoekactie. Daarbij waren vijf duikteams van de brandweer betrokken. Ook is een politiehelikopter ingezet en speurden brandweerlieden met bootjes en waterfietsen van een verhuurbedrijf naar de vermiste man.  Hij werd daarbij niet gevonden.

Later werd gezocht met sonarapparatuur van het Korps landelijke politiediensten. Rond half acht ’s avonds werd het lichaam van de student gevonden.

Bij de faculteit TNW (Lorentzweg) is kamer C006 ingericht als ontmoetingsplek voor collega’s en vrienden. Ook komt daar een condoleanceboek neergelegd.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.