Onderwijs

Meer macht voor de onderwijsminister

De ministerraad is akkoord met het plan van minister Bussemaker om “ernstig nalatige” bestuurders of toezichthouders van onderwijsinstellingen harder aan te pakken. Wie het onderwijs in diskrediet brengt kan worden ontslagen door de minister.


Al in april schreven de bewindslieden van OCW aan de Tweede Kamer dat ze de affaires in het onderwijs beu zijn. Incidenten als bij mbo-scholengroep Amarantis en eerder bij de Hogeschool Inholland hebben het onderwijs volgens hen in diskrediet gebracht. In zo’n geval kan het ministerie onderwijsinstellingen nu wel onder toezicht stellen en bekostiging inhouden, maar geen concrete opdracht geven om de onderwijskwaliteit te verbeteren.


Minister Bussemaker claimt die bevoegdheid nu en wil toezichthouders of bestuurders die haar aanwijzingen niet opvolgen via de rechter kunnen schorsen of ontslaan. Dit “extra slot op de deur” zal voor het hele onderwijs gelden. De benodigde wetswijziging gaat voor advies naar de Raad van State en wordt openbaar bij indiening in de Tweede Kamer.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.