Kort

Meer depressies en slaapproblemen

Jongeren tot 25 jaar zeggen steeds vaker dat ze slaapproblemen of depressies te hebben. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nog steeds melden jongeren veel klachten over hun mentale gezondheid. Sommige vragen beantwoordden ze in 2022 iets positiever een jaar eerder, maar dat is te weinig om van een trendbreuk te spreken, vindt het CBS.

“Na de coronajaren had je kunnen hopen op een verbetering”, zegt hoofdsocioloog Tanja Traag, “maar de verwachte daling van mentale problemen onder jongeren zien wij in deze cijfers niet terug.”

Stijging in coronajaren
In 2021 constateerde het onderzoeksbureau dat jongeren zich veel vaker somber, zenuwachtig of neerslachtig voelden. Lange tijd schommelde het percentage jongeren met klachten rond de tien procent, in 2021 liep dat op naar achttien procent om in 2022 te zakken naar zestien procent.

Qua lichtpuntjes blijft het daarbij. Andere problemen nemen juist toe. Sinds 2017 zeggen steeds meer studenten dat ze in de twaalf maanden voor ze aan het onderzoek meededen met een depressie kampten. Bij de 18 tot 25 jarigen gaat het inmiddels om zeventien procent, aldus het CBS. Ook heeft 22 procent van de jongeren ‘nogal’ of zelfs ‘heel veel’ slaapproblemen. Dit percentage was tussen 2017 en 2019 nog 14 procent. (HOP, OL)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.