Studentenleven

Mbo’ers geweigerd bij studentencomplex

Bij een Amsterdams studentencomplex zijn mbo-studenten geweigerd, kwam deze week naar buiten. Dat is niet de bedoeling verzekert Kences, de brancheorganisatie van sociale studentenhuisvesters.

Bewoners van een studentencomplex in de Amsterdamse buurt Slotervaart hadden onlangs bij een hospiteeravond een nieuwe huisgenoot gevonden. Ze gaven zijn gegevens door aan verhuurder TWA maar kregen te horen dat ze iemand anders moesten zoeken, omdat de voorgedragen student een mbo-opleiding volgt.

“Discriminatie”, vindt de Amsterdamse studentenvakbond Asva. “Dit kan echt niet”, zegt ook Jolan de Bie, woordvoerder van Kences. En het is ook geen normale gang van zaken bij de meeste studentencomplexen, onderstreept ze.

Toch is het niet verboden om een doelgroep te kiezen voor huisvesting. “Je kunt bijvoorbeeld ook jongeren weigeren in huisvesting voor ouderen. Het is belangrijk dat verhuurders dergelijke regels heroverwegen.”

Kamers voor mbo’ers
Op verzoek van het ministerie van OCW heeft Kences eerder geïnventariseerd hoe haar leden (de meeste grote sociale studentenhuisvesters) omgaan met de toewijzing aan mbo-studenten. Daaruit blijkt dat 97 procent van alle kamers en studio’s in de regel ook bestemd zijn voor mbo’ers die een beroepsopleidende leerweg volgen.

Mbo-studenten die maar een keer in de week naar school gaan, worden niet altijd toegelaten. Veel studentenhuisvesters vinden het immers belangrijk dat hun bewoners ook echt voltijds studeren.

TWA is overigens geen lid van brancheorganisatie Kences. (HOP, PvT)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.