Onderwijs

Matige score TU Delft bij studenten

De TU Delft mag volgens de hoogleraren en universitair hoofddocenten de beste technische universiteit zijn, de studenten denken daar duidelijk anders over.

Dat blijkt uit de nadere beschouwing van de resultaten van het onderzoek van opinieweekblad Elsevier. Daarin werd gevraagd naar de beste bachelor- en masteropleidingen, waar de beste docenten lesgeven en waar de belangrijkste publicaties vandaan komen.

Oordeel
Uit de Nationale Studenten Enquête onder ruim 46 duizend wo-studenten selecteerde de redactie van Elsevier een aantal vragen over onder meer het onderwijs, de docenten, voorzieningen en roosters. Onderzoeksbureau ResearchNed berekende voor Elsevier de scores per opleiding. Het oordeel dat de studenten daarin vellen over de bacheloropleidingen is duidelijk anders dan dat van de lesgevenden.

TU Delft
Bij de technische universiteiten mogen Eindhoven en Twente zich elk met vijf opleidingen de beste noemen. Delft, de favoriet van de hoogleraren, is volgens de studenten met drie opleidingen ’s lands beste.

Radboud Universiteit
Bij de algemene universiteiten telt de Radboud Universiteit Nijmegen maar liefst veertien opleidingen die volgens studenten de beste van Nederland zijn. Bij de Universiteit Utrecht, al jaren de lieveling van hoogleraren en hoofddocenten, valt zeven opleidingen die eer te beurt. Dat zijn er nog altijd veel meer dan bij de Universiteit van Amsterdam, waar alleen de opleiding biologie als beste uit de studentenoordelen komt.
Van de specialistische universiteiten telt de Erasmus Universiteit Rotterdam zes ‘beste’ studies; de helft meer dan de onder professoren meer geliefde Universiteit van Tilburg.

Geen ranglijst
Elsevier heeft met de studentenoordelen geen aparte universiteitenranking gemaakt. Het blad publiceert alleen een ranglijst op basis van de oordelen van hoogleraren en docenten. Voor het hbo leiden de studentenoordelen wel tot een hogescholenranglijst. Niet op basis van de (landelijk) beste studies per hogeschool, maar op basis van het aantal opleidingen waarover de studenten bovengemiddeld tevreden zijn.

Het landijs op Groenland smelt steeds sneller. Dat blijkt ondermeer uit analyses van de metingen van het duo Grace gravitatiesatellieten. Dr.ir. Ernst Schrama en ir. Bert Wouters (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) schrijven hierover in het tijdschrift Science van 13 november. Grace meet minieme variaties in het zwaartekrachtveld van de aarde doordat die de onderlinge afstand (220 kilometer) van het satellietenpaar beïnvloedt. De ijskap van Groenland heeft een enorme massa. Veranderingen daarin zijn meetbaar als gravitatievariaties. Het huidige tempo van afsmelten ligt volgens de onderzoekers op 273 miljard ton per jaar. Dat komt overeen met een zeespiegelstijging van 0,75 millimeter. Als de hele ijskap afsmelt, wat in dit tempo nog tienduizend jaar zou duren, betekent dat wereldwijd een zeespiegelstijging van zeven meter. Goed nieuws voor Nederland: door veranderingen van het zwaartekrachtveld en daardoor de verdeling van water over de globe, stijgt het water in de Noordzee ‘slechts’ met twee meter.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.