Onderwijs

Massale tentamens mogen weer vanaf 20 september

Het is vanaf 20 september weer toegestaan om tentamens voor groepen van meer dan 75 studenten te organiseren, zolang ze onderling anderhalve meter afstand kunnen houden.

Tentamenhal op de TU Delft. (Foto: Dalia Madi)

Het ministerie kondigt de versoepeling aan in een nieuw servicedocument voor het hoger onderwijs. Met het besluit wordt gehoor gegeven aan een motie van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Want waarom zou je in een congrescentrum als de RAI maar 75 studenten bijeen kunnen laten komen, vroeg Kuiken vorige week tijdens een debat over corona. De hele Tweede Kamer steunde haar voorstel om tentamens voor grote groepen weer mogelijk te maken.

Looproutes
Het gaat nadrukkelijk alleen om tentamens. Voor collegezalen, bibliotheekruimtes, kantines enzovoorts geldt nog altijd een maximale groepsgrootte van 75 studenten.

Behalve bij massatentamens hoeven studenten onderling geen anderhalve meter afstand meer te houden. Wel dragen ze mondkapjes op de gangen. Bij gezondheidsklachten moeten ze thuisblijven en zichzelf laten testen. De onderwijsinstellingen behoren te zorgen voor goede ventilatie en slimme looproutes.

Verder wil het ministerie dat het hoger onderwijs meehelpt met de voorlichting over zelftesten en vaccinatie. Studenten kunnen gratis zelftesten krijgen en ook mogen ze zich zonder afspraak laten vaccineren: het zou fijn zijn als ze dat allemaal weten.

Zwakke gezondheid
In het coronadebat van vorige week werden ook zorgen geuit over studenten en medewerkers met een zwakke gezondheid, die zich niet kunnen laten vaccineren of bij wie het vaccin niet aanslaat. Blijft het onderwijs voor hen online, was de vraag.

Daarover staat weinig in het nieuwe servicedocument. Het ministerie verwacht dat universiteiten en hogescholen in zulke gevallen “vanuit gezond verstand en wederzijds respect tot passende oplossingen komen”.

HOP, Josefine van Enk en Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.