Wetenschap

Marina van Dammebeurs uitgereikt

Winnares Mei Ling Tan en Universiteitsfondsdirecteur Jasper Peterich.  Op het scherm achter hen de inbellende Oleksandra Ivashchenko en Ludovica Cassina.

Winnares Mei Ling Tan en Universiteitsfondsdirecteur Jasper Peterich. Op het scherm achter hen de inbellende Oleksandra Ivashchenko en Ludovica Cassina. (Foto: Roy Borghouts)

De Marina van Dammebeurs is donderdag uitgereikt aan de Delftse alumni Mei Ling Tan en Oleksandra Ivashchenko. Voor het eerst kent de prijs twee winnaars; zij krijgen allebei een beurs van negenduizend euro. Ludovica Cassina, de derde kanshebber, won een verdubbelde runner-up-prijs van in totaal vijfduizend euro. 

De jury roemde Ivashchenko vanwege haar keuze om na haar medisch-fysische wetenschappelijke carrière te kiezen voor een praktischere MBA-studie. Met de beurs van negenduizend euro wil Ivashchenko haar opleiding aan de Amsterdam Business School voortzetten en zo haar “horizon verbreden en een beter begrip van de zakelijke kant van de gezondheidszorg krijgen”. 

Tan werd onder meer geprezen vanwege “haar plan en toewijding om het huidige gebroken financiële systeem te veranderen en de toegang tot kapitaal voor vrouwelijke ondernemende ingenieurs te verbeteren”. Zij gaat het geld gebruiken voor het Oxford Private Equity Programme. 

Als het mogelijk was geweest, was ook runner-up Cassina naar huis gegaan met de hoofdprijs, aldus de organisatie. In plaats daarvan kreeg de architect, afgestudeerd bij Bouwkunde en nu gespecialiseerd in circulaire bouweconomie, een verdubbeling van de gewoonlijke troostprijs. De drie vrouwen waren genomineerd uit in totaal achttien aanvragen. 

De in principe jaarlijks op alledrie de Nederlandse TU’s uitgereikte beurs werd in 2003 in het leven geroepen door Marina van Damme. Zij studeerde in 1953 af als chemisch technoloog aan de TU Delft en promoveerde twaalf jaar later als eerste vrouwelijke ingenieur aan de toenmalige Technische Hogeschool Twente. 

De prijs moet jonge, vrouwelijke ingenieurs in staat stellen “zich verder te ontwikkelen” en hun “persoonlijke carrière een boost te geven”. De afgelopen twee jaar is de beurs niet uitgereikt, wegens een te lage kwaliteit van de inzendingen. (KB)

Wetenschapsredacteur Kim Bakker

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

k.bakker@tudelft.nl

Comments are closed.