Kort

Maastricht krijgt losgeld terug

In Oekraïne is een deel van het losgeld teruggevonden dat de Universiteit Maastricht in 2019 aan cybercriminelen heeft betaald. De universiteit gaat nu geld terugkrijgen. Hackers hadden in december 2019 de Maastrichtse systemen gegijzeld en eisten twee ton losgeld. De universiteit heeft dat bedrag in bitcoins betaald om studenten, wetenschappers en medewerkers weer toegang te verschaffen tot hun gegevens.

Een speurtocht van de politie en het Openbaar Ministerie leidde in 2021 naar een ‘wallet’ in Oekraïne. Lokale autoriteiten hebben deze wallet met 40 duizend euro aan bitcoins in beslag genomen. De koers is inmiddels gestegen en daardoor zijn de digitale munten inmiddels 500 duizend euro waard. Maastricht maakt dus ‘winst’ op het losgeld, maar volgens de universiteit kun je het zo niet noemen: de totale schade van de hack was groter. Als de universiteit het geld eenmaal heeft, gaat het naar een fonds ten behoeve van ‘studenten in nood’.

Dit jaar heeft Maastricht een kunstwerk van Richard Vijgen opgehangen ter herinnering aan de hack: Eternal blue, vernoemd naar de gebruikte inbraaksoftware: een soort blauwe globe met lichtjes verbeeldt de hackpogingen die de universiteit moet afslaan, zo’n tienduizend per dag. (Foto: Philip Driessen)

De Volkskrant heeft een reconstructie (achter betaalmuur) van de opsporing gemaakt. De zoektocht was moeizaam en tijdrovend, staat daarin. De daders zijn niet gevonden. Door het onderzoek, waar Maastricht aan meewerkte, zijn twee andere niet nader genoemde Nederlandse universiteiten aan een gijzeling ontsnapt. De hackers waren al in hun systemen binnengedrongen, maar hadden de gijzelsoftware nog niet verspreid. (HOP, BB)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.