Onderwijs

Lockdown voorbij, en toch nog online les

De lockdown in het hoger onderwijs is voorbij, maar veel studenten krijgen nog geen onderwijs op de campus. Het hoger onderwijs “open je niet met één druk op de knop.”

Op de TU Delft verschilt het per faculteit en per vak hoe het onderwijs na de tentamenweken wordt opgepakt. (Foto: Justyna Botor)

Er was goed nieuws voor studenten tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag: ze mogen weer naar de campus. Het enige voorbehoud is dat ze bijna overal een mondkapje moeten dragen en dat er niet meer dan 75 studenten in de collegezaal mogen.

Maar het loopt nog geen storm. De omschakeling van online naar fysieke colleges blijkt voor onderwijsinstellingen een grote organisatorische uitdaging, schrijft het Hoger Onderwijs Persbureau.

Overgangsweken
Bij de Universiteit Twente bijvoorbeeld verwachtten ze na de persconferentie van afgelopen vrijdag niet dat docenten maandagmorgen weer fysiek college zouden geven, zegt een woordvoerder tegen universiteitskrant U-Today. Vanwege de maximale groepsgrootte zal het onderwijs daar de komende tijd sowieso deels online blijven.

Op de TU Delft zijn deze en volgende week tentamens. Het verschilt per faculteit en per vak hoe na de tentamenweken het onderwijs wordt opgepakt. De faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) heeft bijvoorbeeld bekendgemaakt dat komend semester vanwege de maximale groepsomvang vakken een hybride vorm hebben. 

Uit een rondgang van universiteitsblad Folia blijkt dat ook bij de Universiteit van Amsterdam veel colleges online blijven tijdens dit onderwijsblok. Datzelfde geldt volgens  Het Parool voor de Vrije Universiteit. Ook hier wordt de maximale groepsgrootte als belangrijke reden genoemd.

Quarantaine
Maastricht Universiteit heeft aangekondigd dat de lessen tot eind januari online blijven. De Rijksuniversiteit Groningen mikt eveneens op de volgende onderwijsperiode: “Ons streven is om met de start van het volgende blok weer zoveel mogelijk fysiek onderwijs te verzorgen.”

Wageningen Universiteit laat het aan de vakcoördinatoren over of er de laatste twee weken van het onderwijsblok online of op de campus worden lesgegeven. En aangezien bij sommige vakken wel 20 procent van de studenten in quarantaine zit, raadt de universiteit docenten aan om ook een online alternatief voor campusonderwijs aan te bieden, meldt universiteitsblad Resource.

De Universiteit Utrecht maakte bekend dat de lessen vanaf 7 februari weer fysiek zullen plaatsvinden. Voor ‘kleinschalige ontmoetingen’, zoals mentorgesprekken mogen studenten nu alweer naar de campus komen.

Lastig
De situatie nu is vergelijkbaar met die in september, toen het kabinet plotseling extra versoepelingen aankondigde: ook toen konden de roostermakers het hoge tempo niet altijd bijbenen

Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt dat jammer en benadrukt dat ook de onderwijsinstellingen zich vorige week achter de oproep schaarden om het hoger onderwijs zo snel mogelijk te openen. “Dat ze daar op veel plekken nu mee wachten, rijmt daar niet helemaal mee. Aan de andere kant snap ik dat het veel werk is”, aldus voorzitter Lisanne de Roos.

Het verbaast ook de Landelijke Studentenvakbond niet dat de omschakeling even duurt. “Het is lastig voor instellingen om zo snel te switchen van fysiek naar online en dan weer terug. Ik verwacht dat er na de tentamenperiode veel meer fysiek onderwijs zal zijn”, zegt voorzitter Ama Boahene.

HOP, Josefine van Enk en Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.