Campus

Liefdadigheid

Nederland trok massaal de portemonnee voor Haïti, onze minister verdubbelde het bedrag. De aardschok onder Port-au-Prince bracht een liefdadigheidsactie van ongekende internationale omvang op gang.

Van ongekende omvang? Niet helemaal, er zijn in het verleden wel grotere acties geweest. De allereerste internationale hulpactie was meteen ook de grootste aller tijden.
In 1095 kondigde paus Urbanus de Tweede de heilige oorlog af om Jeruzalem te bevrijden uit handen van de Turken. Een opmerkelijke actie. Onze Lieve Heer was al duizend jaar dood, in Jeruzalem stond welgeteld één kerk, joden en moslims leefden er vredig naast elkaar. Hoezo bevrijden? Bovendien, Europa was een zootje in het donkerste midden van de Middeleeuwen. De militaire operatie die Urbanus voor ogen stond, leek volstrekt onuitvoerbaar.
Maar zie daar, het is wonderbaarlijk wat de Here behaagt, zodra er zich een mogelijkheid voordoet tot oorlogszuchtig handelen. Het door onderlinge twisten verscheurde Europa schaarde zich als één man achter Urbanus. Hoog tot laag gaf een ongekend bedrag. Het was ‘Do they know it’s Christmas?’ avant la lettre, inclusief kerkezakje, deur-tot-deuractie en wervende celebrity: Peter de Heremiet in de rol van Bob Geldof. Band Aid vóór een oorlog in plaats van tegen, kom daar nu nog eens om! Stel je voor dat er een onschuldige snotneus aanbelt: Meneer, onze jongens komen bazooka’s tekort, hebt u nog statiegeldflessen voor Uruzgan?
Een bank valt net zomin onder Giro 555 als een militaire operatie. Toch betalen wij collectief voor omvallende banken, en dan mag de overheid besluiten waar het geld vandaan wordt gehaald. Onderwijs of de Joint Strike Fighter? De keus lijkt mij niet zo heel erg moeilijk, maar het christelijk deel van politiek Nederland heeft een hoog Urbanusgehalte. Het middeleeuwse idee om charitatieve acties te voeren voor zaken van algemeen belang, zoals onderwijs, is zo gek nog niet. Stel je voor, Beau van Erven Dorens en Linda de Mol die tot tranen toe geroerd oproepen tot hulp voor financieel talent van de ABN of voor een politionele actie tegen Iran. Prima tv-vermaak, economisch verantwoord. Ik vind dat bonustrekkers voortaan moeten collecteren. Daar wordt aan de deur gebeld, wie zou dat zijn? ‘Goedenavond mevrouw, mijn naam is Wim. Als verzekeringsadviseur haal ik mijn financiële toelage graag bij de mensen thuis. Hebt u nog een kwartje voor Kok?’

<![CDATA[

]]>Wereldwijd
zijn er dertien instituten die zich Collaborating Centre mogen noemen. Zij
hebben elk hun eigen specialisatie en zij fungeren op dat gebied als een soort
steunpilaar voor alle andere 260 bij het IAEA aangesloten onderzoeksinstituten.
Instituten kunnen bij dit select clubje aankloppen voor advies.

Het RID is
de komende vierjaar steunpilaar voor neutronenonderzoek, en dan met name voor
het onderzoek gericht op de zogenaamde neutronen activerings analyse, waarbij
met neutronen in materialen gekeken wordt.

“We
gebruiken deze erkenning om aan te geven hoe belangrijk we wel niet zijn”,
zegt Linssen. Het RID lobbyt op dit moment in Den Haag om 42 miljoen euro te
krijgen voor verbetering van de neutronenbron en voor een uitbreiding van de
onderzoeksfaciliteit om nog nauwkeuriger in materialen te kunnen kijken. De TU
heeft deze investering volgens Linssen nodig om mee te kunnen doen met al het
onderzoek dat in Europa van de grond zal komen wanneer over enkele jaren in
Zweden, Hongarije of Spanje een ultrasterke neutronenbron gemaakt wordt, de
zogenaamde European Spallation Source (ESS).

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.