Campus

Lekker stampen

Waarom zijn er zo weinig technofeestjes in Delft? Misschien wel omdat niemand behalve club Ciccionina eraan denkt ze te organiseren. Van die bank af dus: we like techno!


Club Ciccionina heeft er een handje van om precies die gaten in het Delftse uitgaansleven op te vullen, waarvan je gewoon weet dat ze een daverend succes zijn als je ze opvult. Wie herinnert zich het laatste echt goede technofeestje in Delft? Precies. Hartstikke zonde natuurlijk, want voor je het weet zit tout studerend Delft op donderdag, vrijdag en zaterdag wéér in de trein naar Rotterdam of Den Haag om eens iets te beleven buiten de soos. Technofeestjes zat in de Randstad, maar wat zou het heerlijk zijn als je niet telkens een logeeradres of trein na afloop zo hoeven regelen, maar gewoon in je eigen bed zou kunnen duiken.


Bij deze. Met We Like Techno zet Ciccionina de fijne feestjes terug op de Delftse kaart. Compleet met een wat underground karakter, voor 150 man publiek tegen een ieniemienie entreeprijs – precies zoals dat hoort bij deze muziek. De kick-off is vanavond, wat meteen het startsein moet zijn van een ‘gruwelijk gezellige feestmaand’ bij Ciccionina. De club trommelt er één van de meest succesvolle vrouwelijk techno-dj’s voor op: de Amsterdamse Shinedoe. Niet missen, zeker als je haar niet allang eens hebt gezien op Dance Valley, Awakenings of in een club op Ibiza. Ze wordt geflankeerd door de Delftse dj’s Oelaj (van de Club Clochard-feesten), huis-dj Def Jefferson en Steelo. De toon kan maar gezet zijn: wat je noemt een goede avond stampen na het stampen voor je tentamens. O, en mocht je over het enige excuus beschikken om deze avond te missen: op 24 december heb je nog een kans. Dan draait Shinedoe in de tijdelijke club Perron aan de Rotterdamse Schiestraat, in navolging van Benny Rodrigues en Speedy J. 



We like techno, donderdag 1 december van 23.00 tot 5.00 uur in Ciccionina. Toegang: €5,-. Geen voorverkoop, wel betaalde reservering: info@interlabmusic.nl. www.ciccionina.nl 

In steden is het in de zomer vaak warmer dan erbuiten. Dat verschijnsel staat bekend als het warmte-eiland effect. Volgens recent onderzoek van de universiteiten van Karlsruhe en Tübingen in samenwerking met het Zwitserse ETH en de Xavier universiteit uit Canada blijkt dat het effect zich ook ondergronds voordoet.

Bodemwater op 15 meter diepte blijkt onder het centrum van de stad tot vijf graden warmer te zijn dan in de omgeving. “Onder de stad bevinden zich enorme warmtebronnen”, juicht de betrokken geoloog dr. Philipp Blum. De onderzoekers doen verslag van hun bevindingen in het blad Environmental Research Letters.

Het gaat hier om ondiepe geothermie; warmte die met warmtepompen uit het relatief warme grondwater gewonnen kan worden om gebouwen te verwarmen. Volgens berekeningen van de onderzoekers kan de stad Keulen twee jaar warmte putten uit twee graden temperatuurdaling van het grondwater.

De opwarming van het grondwater is volgens de onderzoekers een gecombineerd gevolg van klimaatverandering en verstedelijking (lees: afdichting van de ondergrond). Het verschijnsel heeft zich in de loop van enkele decennia voltrokken.

Megasteden als Shanghai en Tokio zouden decennia lang op hun opgepotte warmte kunnen teren, aldus Blum en collega’s.

Lees: The geothermal potential of urban heat islands in Environmental Research Letters.

Lees persbericht universiteit van Karlsruhe

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.