Onderwijs

Lek in site DUO gedicht

Een inmiddels gedicht lek in de site van de Dienst Uitvoering Onderwijs stelde hackers in staat DigiD-gegevens stelen of geld afhandig maken van studenten en mensen met een studieschuld.

RTL Nieuws ontdekte het lek na een tip van een hacker. Die kon webpagina’s aan de site toevoegen door een code in te tikken in het zoekvenster van de website. Dit wordt een Cross Site Scripting-hack (XSS) genoemd, die volgens kenners overigens eenvoudig te voorkomen is.

De hacker kon op die manier een inlogpagina van zijn eigen iDeal-account toevoegen en spam versturen naar DUO-klanten met een link naar de valse betaalpagina. Op het eerste gezicht lijkt er niets mis met deze pagina: die lijkt op het origineel, mede omdat het webadres lijkt te kloppen.

DUO heeft het gat inmiddels gedicht door de zoekfunctie uit te schakelen, zegt een voorlichter. “Wij waren heel verbaasd toen we hiervan hoorden. We laten namelijk altijd een hack-test doen wanneer er een nieuwe site online gaat.” Of kwaadwillenden gebruik hebben gemaakt van het lek weet DUO nog niet.

Uit onderzoek blijkt volgens de Nationale Denktank dat het vertrouwen in overheidsinstellingen, uitvoeringsorganisaties en bedrijven afneemt. Ook wetenschappelijke autoriteiten genieten geen vanzelfsprekend vertrouwen meer, staat op de site. ‘Tegelijkertijd verandert de samenleving in een netwerksamenleving, waarin men zich anders en dynamisch herorganiseert via hedendaagse communicatiemiddelen.’
Student systems and control Roel Dobbe, student sustainable energy technology Céline Gaffel, student applied physics Michiel Jol en student mechanical engineering Erik Roebeek mogen bedenken hoe al deze organisaties het vertrouwen kunnen terugwinnen. In het najaar komen zij met hun bevindingen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.