Onderwijs

Leidse studenten begeleiden arbeidsgehandicapten in eigen hogeschool

Het hbo moet de komende tien jaar bijna duizend werknemers met een arbeidsbeperking aannemen. Waar kunnen die terecht? De Hogeschool Leiden heeft een creatieve oplossing gevonden.

De hogescholen moeten deze mensen in dienst nemen vanwege de participatiewet, die dit jaar is ingegaan. Die is onder meer bedoeld om arbeidsgehandicapten aan werk te helpen. Hogeschool Leiden maakt van de nood een deugd: de instelling neemt mensen met een verstandelijke beperking in dienst en laat hen begeleiden door studenten.

Zo heeft de hogeschool een autistische medewerker aangenomen die voor de toetscommissie het archief bijhoudt. Hij kent – misschien wel als enige – alle toetscodes uit zijn hoofd. Een andere medewerker zit op de ict-afdeling en onderhoudt computers. Een derde medewerker met zware concentratieproblemen wordt voor eenvoudig werk ingezet, zoals papierbakken legen en koffie halen.

Studenten van opleidingen als social work en toegepaste psychologie begeleiden deze medewerkers, zodat ook het onderwijs er baat bij heeft. Het gaat om één student per arbeidsgehandicapte, vertelt onderwijsmanager Wiep Staal. “De studenten maken bijvoorbeeld verhelderende pictogrammen voor hun buddy’s. Andere studenten doen onderzoek: hoe begeleid je deze werknemers het best, hoe kun je inschatten wat voor werk bij hen past?”

Er is ook een vakoverstijgende onderzoeksgroep ontstaan van studenten toegepaste psychologie, human resource management, sociaal-juridische dienstverlening, maatschappelijk werk en dienstverlening en sociaal-pedagogische hulpverlening. Dat is ook leerzaam, zegt Staal: “Soms zitten studenten en docenten te veel vast in hun eigen cluster. Dit verbindt ook weer.”

Ze ziet nog een belangrijk neveneffect: de voorbeeldfunctie van het onderwijs. “Als ze na afstuderen ergens gaan werken, weten ze hopelijk dat arbeidsgehandicapten ook in hun bedrijf nuttig werk kunnen verrichten.”

Natuurlijk gaat het allemaal niet vanzelf. “Een medewerker trakteert en zet taart in docentenkamer. Iemand met een beperking neemt misschien wel vier stukjes, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Hoe ga je daarmee om?”

Toch heeft de hogeschool zijn eigen norm van 28 betaalde medewerkers met een beperking nog niet bereikt. Staal: “Je hebt een clusterbudget, daar moet het uit betaald worden. Op een gegeven moment moet je kiezen. Zeker als je moet bezuinigen, levert het frictie op: wie mag wel blijven en wie niet? Moet er een docent vertrekken terwijl een arbeidsgehandicapte in dienst komt? Er is een acceptatiegrens, maar die proberen we steeds te verleggen.”

De hogeschool is trots op de aanpak en heeft voor andere hogescholen ter illustratie een filmpje gemaakt waarin de arbeidsgehandicapten figureren. Staal hoopt dat andere hogescholen het voorbeeld volgen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.