Onderwijs

Laserlustrum

Met een spectaculaire lasershow onthulde roeivereniging Proteus-Eretes dinsdagavond het thema van haar lustrum: Delft integraal. De roeivereniging viert dit academische jaar haar 65ste verjaardag.

Natuurlijk is er feest, maar ook sport en educatie zullen dit jaar extra aandacht krijgen. Zo organiseert Proteus-Eretes in 2012 de landelijke slotwedstrijden en realiseren leden een onderwijsproject in Ghana.

 

“Er bestaan wel tassen met een afsluitbaar vakje voor waardevolle spullen, maar dan kunnen ze alsnog je hele tas meenemen”, zegt IO-student Luuk Akkerman (23). Strandbezoek na parkbezoek liep hij tegen het probleem aan. Kwam dat even mooi uit dat loungekussenfabrikant Smooff vorig jaar voor de bachelor-eindprojecten op zoek was naar een compleet nieuw product om zijn assortiment mee uit te breiden. “Wát precies, lag helemaal open”, vertelt Akkerman. “Als het maar voldeed aan een paar basiseisen als ‘mobility’ en ‘comfort’.” Voor een relatief jong bedrijf was dat wat al te breed, bleek uit de bedrijfs- en marktanalyse, dus zocht hij het in de lijn van de opvouwbare loungekussens die het bedrijf al produceerde. Eindconclusie: Nederland lounget erop los, liefst in de buitenlucht. “Maar ja, zo’n loungekussen sleep je niet zomaar mee. Een rugzak wél. Dus bedacht ik er één met een zelfopblazend matje dat er standaard in zit, en er via een speciaal luikje uit is te halen.”

Leuk, maar nog niet revolutionair, vond Akkerman. Dus besloot hij tijdens een Eureka-moment zijn rugzak deels van Kevlar te maken. Met geen mogelijkheid open te snijden. Het matje van zijn zelfgebouwde prototype bevestigde hij met Kevlar linten aan de rugzak. Knappe kop die de eigenaar nog kan bestelen. “Of ze moeten de hele tas, compleet met een twee meter lang matje jatten. Maar dat loopt nogal in de gaten”, lacht Akkerman.

Zijn ‘Lounge ’n Safe’ werd gekozen als één van de beste drie eindontwerpen, maar is niet meteen in productie genomen. “Ze wilden er een jaar later pas serieus naar kijken, hadden er eerder de middelen niet voor. Toevallig keek ik pas even op hun site; hebben ze een vergelijkbare rugzak in hun assortiment opgenomen.” Even tot tien tellen, zou je zeggen, maar niet voor de IO-student. “Ik had het leuk gevonden als ze het me even hadden laten weten, maar iedereen kent de ongeschreven basisregel op de TU: als je iets echt goeds bedenkt waar je later je geld mee zou willen verdienen, gebruik je het níet zomaar voor een project.” Alles wat binnen de TU ontworpen wordt, is in eerste instantie eigendom van de TU. Toch had zijn Lounge ’n Safe nog een leuk staartje: Akkerman werd dankzij zijn praktische ervaring aangenomen als hoofd van het productieteam van de nieuwe zonneracewagen Nuna 6. Zijn master integrated product design staat dus even ‘on hold’. Geen straf. “Ik mag nu anderhalf jaar alleen maar ontwerpen.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.