Onderwijs

Kort Nieuws

MedaillesVoor het eerst in de olympische geschiedenis bevatten de medailles van de Spelen goud, zilver en koper dat is teruggewonnen uit elektronica-afval (e-waste).

Teck, de Canadese metaalleverancier van de olympische medailles, heeft onder andere metalen uit e-waste ingezet voor de vervaardiging van de medailles. Dat meldt Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen.

Educatieve minorUniversiteitenvereniging VSNU pleit er bij de Tweede Kamer voor om het wetsvoorstel voor de educatieve minor niet controversieel te verklaren. De VSNU vindt dat er snel iets geregeld moet worden voor de ruim 250 studenten die nu verwachten een wettelijk erkende bevoegdheid te krijgen. Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (onderwijs) reikte donderdag 25 februari op de Universiteit van Amsterdam oorkondes uit aan de eerste studenten van de educatieve minor. Onder hen waren acht TU-studenten. Zij zouden hiermee de bevoegdheid krijgen les te geven op vmbo/theoretische leerweg en de eerste drie jaren van havo en vwo. In januari begon een nieuwe groep studenten. De introductie van de minor was één van de maatregelen van het kabinet om meer academici voor de klas te krijgen.

Wetenschapsbeurs VSAls enige universiteit was Delft vertegenwoordigd op een jaarlijkse bijeenkomst in San Diego, georganiseerd door de AAAS (American Association for the Advancement of Science, uitgever van het blad Science). Gedurende vijf dagen konden bezoekers symposia, lezingen en posterpresentaties bijwonen. Daarvan was een deel gewijd aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het klimaat, energie en gezondheid. Een ander deel ging over hoe die wetenschap beter gecommuniceerd kon worden. Andere universiteiten zouden volgend jaar ook moeten gaan, vindt TU-voorlichter Roy Meijer, die samen met een collega de beurs bezocht. “Om je eigen wereldbeeld te vergroten en om te leren hoe wetenschapscommunicatie in andere landen gaat.” Zo was de voorlichter onder de indruk van de enorme geldstromen die rechtse denktanks in Amerika gebruiken om de wetenschap achter de klimaatdiscussie te frustreren. “Daar sla je steil van achterover.”

Groen bouwen
Het lozen van warmte zou belast moeten worden. Dat stelt prof.dr.ir. Andy van den Dobbelsteen vrijdag 5 maart in zijn intreerede. Van den Dobbelsteen is hoogleraar klimaatontwerp en duurzaamheid bij de faculteit Bouwkunde. “We zijn gewend te betalen voor het afval dat we produceren. Dat geldt voor huisafval en afvalwater, maar nog niet voor warmte. Toch zorgt afvalwarmte in de zomer voor veel overlast. Een warmtebelasting zou kolenstroom en airconditioners duurder maken, maar groene stroom en warmtepompen goedkoper”, aldus de jonge hoogleraar.
Als vier pijlers voor verduurzaming van de bouw noemt Van den Dobbelsteen het sluiten van kringlopen (recyclen van bouwstoffen); CO2-neutraliteit van gebouwen; aanpassing aan klimaatverandering en e-novatie. Onder dat laatste verstaat hij de verduurzaming van bestaande bouw, want over twintig jaar staat negentig procent van de huidige gebouwen er nog steeds.

Aula, vrijdag 5 maart, 15.00 uur: ‘Use your potential!’

GezichtGerwin Hoogendoorn, mede-oprichter van het Delftse spinoff-bedrijf Senz Umbrellas (producent van de bekende stormparaplu), is uitgeroepen tot het gezicht van Delft. Of beter gezegd, het halve gezicht van Delft. Hij deelt de titel namelijk met Nina Voets van Ciccionina, een stichting voor jonge artiesten. Dat maakten burgemeester Bas Verkerk en wethouder Lian Merkx maandag bekend. De gezichten hebben als taak om Delft nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Het is ook de bedoeling dat ze meedenken met de Delftse stuurgroep stadsmarketing over de promotie van Delft. Dat mag nog wel wat aangescherpt worden. Hoogendoorn was tijdens de uitreiking op skivakantie en wilde niet telefonisch gestoord worden.

VerdragOp zijn afscheid zal prof.dr. Salomon Kroonenberg pleiten voor een Verdrag van Delft om de bodem te beschermen. Kroonenberg neemt pas over twee weken afscheid (op 19 maart), maar zijn pleidooi staat nu al in het AD. Het Verdrag van Malta bepaalt dat er niet gebouwd mag worden voordat archeologen de bodem hebben geïnspecteerd. Een Verdrag van Delft zou ondergrondse ecosystemen moeten behoeden voor afvaldump en CO2-opslag.

BiertjeEen biertje in het café werd de afgelopen negen jaar anderhalf keer zo duur. Dat heeft het CBS becijferd. Maar sociëteiten van verenigingen duiken allemaal ver onder die prijs, blijkt uit een kleine steekproef. In 2000 kostte een biertje van de tap 2,82 gulden; omgerekend 1,28 euro. Negen jaar later was de prijs meer dan vijftig procent gestegen tot 1,94 euro. Een fluitje pils werd dus 66 cent duurder. Een kleine steekproef in Maastricht, Utrecht, Eindhoven en Amsterdam leert dat de bierprijzen van studentenverenigingen rond de euro per glas schommelen. Sommige verenigingen rekenen 75 cent, andere 1,10 euro. Maar studenten zijn nog altijd het goedkoopst uit in de supermarkt. De prijs van een kratje steeg het afgelopen decennium met 24 procent iets harder dan de inflatie (21 procent), maar per liter was het gemiddeld 1,60 euro, nog geen veertig cent per glas. (HOP)

MeisjesOm het bedroevend lage percentage vrouwelijke studenten bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (tien procent) op te krikken, organiseert de faculteitsgroep Women with wings op 8 maart een wervingsdag speciaal voor meisjes. Op het programma staan een aantal colleges, een lunch met vrouwelijke L&R-studenten, een toer langs het faculteitsvliegtuig ‘de Cessna Citation’ op het vliegveld van Rotterdam en de Space Expo in Noordwijk.

www.lr.tudelft.nl

Nanoscience De gezamenlijke masteropleiding nanoscience van de faculteiten Technische Natuurwetenschappen in Delft en Wiskunde en Natuurwetenschappen in Leiden trekt te weinig studenten om zelfstandig te kunnen blijven bestaan. Ook in 3TU-verband komt dit niet van de grond. Dat valt te lezen in het verslag van een vergadering van het Delftse college van bestuur (cvb). Het cvb gaat daarom akkoord met het voorgestelde besluit om de masteropleiding met ingang van 1 september 2011 gefaseerd op te heffen.

RokenVoor rokers die nu echt van hun verslaving af willen, heeft IO-alumnus ir. Lianne Sleebos iets nieuws bedacht; My Stop Buddy, een app(licatie) voor op de iPhone. Het programma biedt rokers een steuntje in de rug. Tijdens stressvolle momenten, als je even op je vrienden wacht bijvoorbeeld, geeft je Buddy tips als ‘ga even rustig ademhalen’ of ‘bel eens een vriend op.’ Aan het begin van de week stond de app in de top 3 van meest gedownloade apps in Nederland, aldus Sleebos.

Lucas van den Akker en Daan Duurkoop ontwikkelen dankzij de prijs een nieuwe, efficiënte manier om van composiet gekromde producten, zoals valhelmen, te maken. Nu nog wordt composiet plat gemaakt en daarna zo nodig gekromd waarbij materiaal moet worden toegevoegd. Van den Akker en Duurkoop ontwikkelen nu een wikkelmachine waarmee meteen gekromde oppervlakken zijn te maken. Dat scheelt tussenstappen en materiaal.

Het bekroonde idee van Stefan Roest is het samenvoegen van een zonnecel die elektriciteit opwekt en een collector van zonnewarmte voor warmwatervoorziening. In zijn idee hoeft de zonnecel niet meer apart te worden gekoeld, maar wordt die geïntegreerd in de warmwatervoorziening.

Bob van Putte wil algen gebruiken als bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal. Na gebruik zou het makkelijk en totaal afbreekbaar zijn en zo een goede vervanging zijn voor verpakkingsmaterialen van kunststof.

Peter Dhaeze bedacht een methode om de kooiconstructie van racewagens goedkoop superlicht en sterk te maken. Met een speciale windingsmethode van de carbonvezels en het aanbrengen van een tussenmateriaal, kunnen productiestappen die nu nog gebruikelijk zijn worden geschrapt.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.