Onderwijs

Kort nieuws

CorrectieIn het bericht in Delta 29 over het nog te realiseren programma ‘Delft Blauw’ is een fout gemaakt. In tegenstelling tot wat in het bericht staat, steekt de TU Delft geen 460 duizend euro in het project, maar 200 duizend euro.

Wel is er een garantstelling van het college van bestuur voor een aanvullend bedrag van maximaal 370 duizend euro. Maar het ziet er naar uit dat dankzij geld van sponsors en van het Platform Bèta Techniek van zo’n aanvulling door de TU geen sprake hoeft te zijn. Waarschijnlijk hoeft de TU dus minder dan eenderde van de totale kosten (die 630 duizend euro bedragen) zelf te betalen.
Superelastiek

Australische onderzoekers hebben een bijzonder soort biologisch superelastiek ontwikkeld. De Australiërs lieten het elastiek vervaardigen door een legertje genetisch veranderde ingewandbacteriën (E.coli). Het elastiek is zeer stevig, en kan tot driemaal zijn oorspronkelijke lengte worden opgerekt. Insecten kenden het spul al: zo gebruiken vlooien, spuugbeestjes en sprinkhanen het elastiek als ‘katapult’ bij het springen. De onderzoekers verwachten dat het materiaal van pas kan komen voor bepaalde medische toepassingen, zoals bij aderreparaties en in kunstorganen.
Aardbevingen

Een aardbeving laat zich met de huidige technieken niet voorspellen. Tot die sombere conclusie komt een Amerikaans-Nederlands onderzoeksteam deze week in Nature. Vorig jaar waren de onderzoekers getuige van iets unieks. In het Californische dorpje Parkfield, ruim driehonderd kilometer boven Los Angeles, vond een flinke aardbeving plaats, temidden van de talloze instrumenten die de onderzoekers daar al jaren hebben klaarstaan. Maar hoewel de onderzoekers allerlei nieuwe zaken te weten kwamen, registreerden de instrumenten geen enkel voorteken van het naderend onheil.

Irrigatie

Promovendus ir. Maurits Ertsen beschrijft in zijn promotieonderzoek de hardnekkige aanwezigheid van sporen van koloniale irrigatie in het irrigatieonderwijs. Hij verduidelijkt de ontwikkelingen van het koloniale irrigatieregime dat nog lang na de onafhankelijkheid van Indonesië gevolgen had voor het Nederlandse irrigatieonderwijs en de irrigatiepraktijk.

In Nederlands-Indië was het noodzakelijk om het waterbeheer te kunnen regelen doordat de boeren rijst verbouwden in hetzelfde irrigatiegebied waar ondernemingen suikerriet verbouwden. Daardoor worden de Nederlands-Indische ontwerpregels voor irrigatiesystemen gekenmerkt door de aanwezigheid van beheersregelingen en kunstwerken. Ersten stelt dat het Delftse irrigatieonderwijs pas na 1980 loskwam van dit koloniale raamwerk toen er enige naoorlogse ervaringen en nieuwe concepten in de cursussen werden toegelaten. Ertsen promoveert 25 oktober aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.
Lek

De spoortunnel in Delft moet nog worden gebouwd, maar een lek is er nu al. Dat vindt de Delftse burgemeester Bas Verkerk, die deze week aangifte deed van het lekken van vertrouwelijke cijfers over het miljoenenproject. Het Algemeen Dagblad onthulde vorige week dat de gemeente volledig het financiële risico draagt van het bouwproject. Delft zou daarvoor vijftig miljoen euro opzij willen zetten. Prof.dr.ir. Hugo Priemus (TBM) trok daarop fel van leer: niet alleen zou de reserve te laag kunnen zijn, ook de constructie zou niet deugen.
Hoogwater

Het huidige beleid voor hoogwaterbestrijding is niet zinnig. Dat vindt ir. Karin de Bruijn, die dinsdag op dit onderwerp promoveerde bij civiele techniek. Het huidige waterbeleid richt zich op het vergroten van de veerkracht van het rivierenland, zodat een gebied sneller herstelt na een overstroming. Maar volgens De Bruijn moeten strategieën niet worden beoordeeld op hun veerkracht maar op hun effecten in een gebied. De plannen voor noodoverloopgebieden in het Rijngebied vindt De Bruijn niet sterk. “Deze gebieden nu al gaan inrichten voor een mogelijke overstroming, is erg duur en overdreven.” Je kunt de schade volgens haar ook verminderen door efficiënte rampenbestrijdingsplannen, met daarin aandacht voor een goede evacuatie. In geval van de Maas kan een ruime schadecompensatie een zinnig alternatief zijn voor de plannen om langs de Maas kades aan te leggen.
Julianalaan

Vijf straten in Delft komen voor op de onlangs door Milieudefensie gepubliceerde lijst van tweehonderd meest vieze stadswegen in Nederland. Eén van die straten ligt tegen de campus van de TU Delft aan en het hoofdgebouw ligt er aan: de Julianalaan. De gemeente Delft stelde eerder al een plan van aanpak op om de luchtkwaliteit op knelpunten aan te passen. Daarin staat ook al dat op de Julianalaan de uitstoot van stikstof en fijnstof fors omlaag moet.
Pinguïnpoep

Dat u het maar weet: pinguïns kunnen hun poep meters wegschieten. Voor hun berekeningen aan de drukopbouw in de pinguïndarm die dat vereist, hebben de fysici Joszef Gal en Victor Meyer-Rochow de Ignobelprijs voor de vloeistoffysica gewonnen. De Ignobelprijs (van het Engelse ‘ignoble’) wordt jaarlijks aan de Harvard Universiteit uitgereikt en is een persiflage op de echte Nobelprijs. Industrieel ontwerpster Gauri Nanda van het technologie-instituut MIT won de Ignobelprijs voor de economie. De door haar ontworpen wekker ‘Clocky’ rijdt weg en verstopt zich nadat hij is afgegaan. Goed voor de arbeidsproductiviteit, vond de jury. De Ignobelprijs voor de literatuur ging naar de Nigeriaanse internet-‘zakenlieden’, voor hun bedel-emails. De natuurkundeprijs ging naar het ‘pitch drop’-experiment, waarbij een klont teer heel langzaam door een trechter druppelt. Sinds het begin van het experiment in 1927 zijn er al acht druppels gevallen.
Octrooien

Onderzoekers die een octrooi aanvragen, moeten een deel van de eventuele opbrengst krijgen. Dan zal het aantal octrooien van Nederlandse universiteiten toenemen en de economie harder groeien, verwacht het Centraal Planbureau. Dat staat in een CPB-document over de uitwisseling van kennis tussen de universiteit en het bedrijfsleven. “In de praktijk blijkt dat onderzoekers niet of nauwelijks worden geprikkeld om hun werk naar de markt te brengen, terwijl zij sterke prikkels ervaren om te publiceren en onderwijs te geven”, schrijft het CPB. Vaak genoemde nadelen die aan ondernemingslust van wetenschappers verbonden zouden zijn, zoals vertraging bij het publiceren en een verwaarlozing van fundamenteel onderzoek, ‘krijgen in de praktijk geen robuuste empirische steun’, aldus het CPB. Er dreigt volgens het planbureau dus geen gevaar voor de wetenschap.
Hip

Bedrijven die zich profileren als ‘jong, dynamisch en informeel’ slaan de plank mis. De belangstelling van starters voor hippe toko’s neemt flink af. De traditionele concerns zijn weer in opkomst. Het in studie- en loopbaankeuze gespecialiseerde Qompas heeft de voorkeuren geanalyseerd van bijna 46 duizend (oud-)studenten die dit voorjaar de online-databank ‘Carrièrestart’ raadpleegden. Nog maar een kwart van de starters blijkt geïnteresseerd in een functie bij een jong bedrijf, tegen ruim de helft vorig jaar. De voorkeur voor een startfunctie bij een gereputeerd, stabiel concern steeg van zeven naar twintig procent. Maar de hang naar zekerheid is niet zo groot dat de starters hun heil massaal bij de overheid zoeken. Van de overheidsinstellingen is alleen het ministerie van justitie erin geslaagd door te dringen tot de toptien van populairste werkgevers. Multinationals als L’Oréal, Heineken en Deloitte voeren de lijst aan.

www.qompas.nl
Tankstation

Vier studenten moeten binnenkort voor de rechter verschijnen, omdat zij maandagavond de medewerkers van een pompstation aan de Kruithuisweg de schrik van hun leven hebben bezorgd. De vier reden, met bivakmutsen op hun hoofden, in hun busje langzaam langs het tankstation. Waarop het personeel meteen de politie belde, omdat zij dachten dat hen een overval te wachten stond. De politie vond de bus, met binnenin de bivakmutsen, terug in de Phoenixstraat. Later konden de agenten ook de vier onruststokers aanhouden.
Verkort

Minister Van der Hoeven van onderwijs ziet niets in verkorte onderzoekersopleidingen zoals het professional doctorate. “Ik ben niet overtuigd van het nut en de noodzaak”, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Hiermee verzet de minister zich tegen de wens van de universiteiten. “Waarom zou de minister hier een eigen standpunt over hebben?”, vraagt Ed D’Hondt, voorzitter van de VSNU, zich af. “Zij gaat over de infrastructuur, wij gaan over de inhoud.” Hij vindt dat de universiteiten zelf moeten bepalen of ze verkorte onderzoekersopleidingen aanbieden. Maar onderzoeksopleidingen die niet aan de kwaliteitseisen van het reguliere promotietraject voldoen, zijn volgens de minister ‘internationaal niet transparant’. Voor de postdoctorale ontwerpersopleidingen maakt ze een uitzondering. Die duren nu al twee jaar en ze ziet geen reden dat te wijzigen.

Pagina 4: Devaluatie dreigt voor de doctorstitel

Correctie

In het bericht in Delta 29 over het nog te realiseren programma ‘Delft Blauw’ is een fout gemaakt. In tegenstelling tot wat in het bericht staat, steekt de TU Delft geen 460 duizend euro in het project, maar 200 duizend euro. Wel is er een garantstelling van het college van bestuur voor een aanvullend bedrag van maximaal 370 duizend euro. Maar het ziet er naar uit dat dankzij geld van sponsors en van het Platform Bèta Techniek van zo’n aanvulling door de TU geen sprake hoeft te zijn. Waarschijnlijk hoeft de TU dus minder dan eenderde van de totale kosten (die 630 duizend euro bedragen) zelf te betalen.
Superelastiek

Australische onderzoekers hebben een bijzonder soort biologisch superelastiek ontwikkeld. De Australiërs lieten het elastiek vervaardigen door een legertje genetisch veranderde ingewandbacteriën (E.coli). Het elastiek is zeer stevig, en kan tot driemaal zijn oorspronkelijke lengte worden opgerekt. Insecten kenden het spul al: zo gebruiken vlooien, spuugbeestjes en sprinkhanen het elastiek als ‘katapult’ bij het springen. De onderzoekers verwachten dat het materiaal van pas kan komen voor bepaalde medische toepassingen, zoals bij aderreparaties en in kunstorganen.
Aardbevingen

Een aardbeving laat zich met de huidige technieken niet voorspellen. Tot die sombere conclusie komt een Amerikaans-Nederlands onderzoeksteam deze week in Nature. Vorig jaar waren de onderzoekers getuige van iets unieks. In het Californische dorpje Parkfield, ruim driehonderd kilometer boven Los Angeles, vond een flinke aardbeving plaats, temidden van de talloze instrumenten die de onderzoekers daar al jaren hebben klaarstaan. Maar hoewel de onderzoekers allerlei nieuwe zaken te weten kwamen, registreerden de instrumenten geen enkel voorteken van het naderend onheil.

Irrigatie

Promovendus ir. Maurits Ertsen beschrijft in zijn promotieonderzoek de hardnekkige aanwezigheid van sporen van koloniale irrigatie in het irrigatieonderwijs. Hij verduidelijkt de ontwikkelingen van het koloniale irrigatieregime dat nog lang na de onafhankelijkheid van Indonesië gevolgen had voor het Nederlandse irrigatieonderwijs en de irrigatiepraktijk.

In Nederlands-Indië was het noodzakelijk om het waterbeheer te kunnen regelen doordat de boeren rijst verbouwden in hetzelfde irrigatiegebied waar ondernemingen suikerriet verbouwden. Daardoor worden de Nederlands-Indische ontwerpregels voor irrigatiesystemen gekenmerkt door de aanwezigheid van beheersregelingen en kunstwerken. Ersten stelt dat het Delftse irrigatieonderwijs pas na 1980 loskwam van dit koloniale raamwerk toen er enige naoorlogse ervaringen en nieuwe concepten in de cursussen werden toegelaten. Ertsen promoveert 25 oktober aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.
Lek

De spoortunnel in Delft moet nog worden gebouwd, maar een lek is er nu al. Dat vindt de Delftse burgemeester Bas Verkerk, die deze week aangifte deed van het lekken van vertrouwelijke cijfers over het miljoenenproject. Het Algemeen Dagblad onthulde vorige week dat de gemeente volledig het financiële risico draagt van het bouwproject. Delft zou daarvoor vijftig miljoen euro opzij willen zetten. Prof.dr.ir. Hugo Priemus (TBM) trok daarop fel van leer: niet alleen zou de reserve te laag kunnen zijn, ook de constructie zou niet deugen.
Hoogwater

Het huidige beleid voor hoogwaterbestrijding is niet zinnig. Dat vindt ir. Karin de Bruijn, die dinsdag op dit onderwerp promoveerde bij civiele techniek. Het huidige waterbeleid richt zich op het vergroten van de veerkracht van het rivierenland, zodat een gebied sneller herstelt na een overstroming. Maar volgens De Bruijn moeten strategieën niet worden beoordeeld op hun veerkracht maar op hun effecten in een gebied. De plannen voor noodoverloopgebieden in het Rijngebied vindt De Bruijn niet sterk. “Deze gebieden nu al gaan inrichten voor een mogelijke overstroming, is erg duur en overdreven.” Je kunt de schade volgens haar ook verminderen door efficiënte rampenbestrijdingsplannen, met daarin aandacht voor een goede evacuatie. In geval van de Maas kan een ruime schadecompensatie een zinnig alternatief zijn voor de plannen om langs de Maas kades aan te leggen.
Julianalaan

Vijf straten in Delft komen voor op de onlangs door Milieudefensie gepubliceerde lijst van tweehonderd meest vieze stadswegen in Nederland. Eén van die straten ligt tegen de campus van de TU Delft aan en het hoofdgebouw ligt er aan: de Julianalaan. De gemeente Delft stelde eerder al een plan van aanpak op om de luchtkwaliteit op knelpunten aan te passen. Daarin staat ook al dat op de Julianalaan de uitstoot van stikstof en fijnstof fors omlaag moet.
Pinguïnpoep

Dat u het maar weet: pinguïns kunnen hun poep meters wegschieten. Voor hun berekeningen aan de drukopbouw in de pinguïndarm die dat vereist, hebben de fysici Joszef Gal en Victor Meyer-Rochow de Ignobelprijs voor de vloeistoffysica gewonnen. De Ignobelprijs (van het Engelse ‘ignoble’) wordt jaarlijks aan de Harvard Universiteit uitgereikt en is een persiflage op de echte Nobelprijs. Industrieel ontwerpster Gauri Nanda van het technologie-instituut MIT won de Ignobelprijs voor de economie. De door haar ontworpen wekker ‘Clocky’ rijdt weg en verstopt zich nadat hij is afgegaan. Goed voor de arbeidsproductiviteit, vond de jury. De Ignobelprijs voor de literatuur ging naar de Nigeriaanse internet-‘zakenlieden’, voor hun bedel-emails. De natuurkundeprijs ging naar het ‘pitch drop’-experiment, waarbij een klont teer heel langzaam door een trechter druppelt. Sinds het begin van het experiment in 1927 zijn er al acht druppels gevallen.
Octrooien

Onderzoekers die een octrooi aanvragen, moeten een deel van de eventuele opbrengst krijgen. Dan zal het aantal octrooien van Nederlandse universiteiten toenemen en de economie harder groeien, verwacht het Centraal Planbureau. Dat staat in een CPB-document over de uitwisseling van kennis tussen de universiteit en het bedrijfsleven. “In de praktijk blijkt dat onderzoekers niet of nauwelijks worden geprikkeld om hun werk naar de markt te brengen, terwijl zij sterke prikkels ervaren om te publiceren en onderwijs te geven”, schrijft het CPB. Vaak genoemde nadelen die aan ondernemingslust van wetenschappers verbonden zouden zijn, zoals vertraging bij het publiceren en een verwaarlozing van fundamenteel onderzoek, ‘krijgen in de praktijk geen robuuste empirische steun’, aldus het CPB. Er dreigt volgens het planbureau dus geen gevaar voor de wetenschap.
Hip

Bedrijven die zich profileren als ‘jong, dynamisch en informeel’ slaan de plank mis. De belangstelling van starters voor hippe toko’s neemt flink af. De traditionele concerns zijn weer in opkomst. Het in studie- en loopbaankeuze gespecialiseerde Qompas heeft de voorkeuren geanalyseerd van bijna 46 duizend (oud-)studenten die dit voorjaar de online-databank ‘Carrièrestart’ raadpleegden. Nog maar een kwart van de starters blijkt geïnteresseerd in een functie bij een jong bedrijf, tegen ruim de helft vorig jaar. De voorkeur voor een startfunctie bij een gereputeerd, stabiel concern steeg van zeven naar twintig procent. Maar de hang naar zekerheid is niet zo groot dat de starters hun heil massaal bij de overheid zoeken. Van de overheidsinstellingen is alleen het ministerie van justitie erin geslaagd door te dringen tot de toptien van populairste werkgevers. Multinationals als L’Oréal, Heineken en Deloitte voeren de lijst aan.

www.qompas.nl
Tankstation

Vier studenten moeten binnenkort voor de rechter verschijnen, omdat zij maandagavond de medewerkers van een pompstation aan de Kruithuisweg de schrik van hun leven hebben bezorgd. De vier reden, met bivakmutsen op hun hoofden, in hun busje langzaam langs het tankstation. Waarop het personeel meteen de politie belde, omdat zij dachten dat hen een overval te wachten stond. De politie vond de bus, met binnenin de bivakmutsen, terug in de Phoenixstraat. Later konden de agenten ook de vier onruststokers aanhouden.
Verkort

Minister Van der Hoeven van onderwijs ziet niets in verkorte onderzoekersopleidingen zoals het professional doctorate. “Ik ben niet overtuigd van het nut en de noodzaak”, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Hiermee verzet de minister zich tegen de wens van de universiteiten. “Waarom zou de minister hier een eigen standpunt over hebben?”, vraagt Ed D’Hondt, voorzitter van de VSNU, zich af. “Zij gaat over de infrastructuur, wij gaan over de inhoud.” Hij vindt dat de universiteiten zelf moeten bepalen of ze verkorte onderzoekersopleidingen aanbieden. Maar onderzoeksopleidingen die niet aan de kwaliteitseisen van het reguliere promotietraject voldoen, zijn volgens de minister ‘internationaal niet transparant’. Voor de postdoctorale ontwerpersopleidingen maakt ze een uitzondering. Die duren nu al twee jaar en ze ziet geen reden dat te wijzigen.

Pagina 4: Devaluatie dreigt voor de doctorstitel

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.